Hlavní obsah

Třístovkař Rada. Lavička je pro mě droga, netají po vítězném jubileu

Praha

Nemohl se po podzimní pauze dočkat, až se na lavičku vrátí. Objevil se na fotbalové scéně právě včas. Nejenže jeho Jablonec oba úvodní jarní duely vyhrál. V pátek na Julisce trenér Petr Rada (59) odkoučoval svůj jubilejní 300. zápas v české lize. Symbolicky právě tam, kde strávil podstatnou část hráčské kariéry. A paradoxně proti svému synovi Filipovi, brankáři a kapitánovi Dukly.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Jablonce Petr Rada během utkání na Dukle.

Článek
Fotogalerie

Velké jubileum tak trochu v utajení. Podle některých součtů šlo teprve o zápas číslo 297. Oficiální statistiky však počítají i tři utkání, v nichž Petr Rada jako asistent ve Slavii zaskočil v sezóně 1998/99 za potrestaného kolegu Jaroslava Hřebíka a byl podle zápisu hlavním trenérem.

Proto se na sociální síti HET ligy hned po začátku utkání na Julisce objevila informace, že kouč 300. zápasem v roli hlavního trenéra právě vstoupil do ligového Klubu legend.

„Třístý zápas? Ani nevím, statistiky nesleduju. Jsem rád, že trénuju v první lize a můžu u jejího kolotoče být. Všech tři sta zápasů bylo pro mě zajímavých. Patří k nim i prohry, které jsem dřív hůř kousal. Pro mě je droga, když jsem na lavičce," líčí jubilant Petr Rada.

Gratuloval i syn, ale nerad

Syn Filip rozhodně neměl v plánu, že tátovi po prohře 0:1 odevzdá všechny body. „O jeho jubileu jsem ani nevěděl. Nešlo však o mě a tátu. Hráli jsme proti celému Jablonci a potřebovali potvrdit remízu ve Zlíně domácím ziskem. Což se nepovedlo," kaboní se gólman Dukly.

„Stáli jsme proti sobě asi podeváté. Nejvíc jsme prožívali první vzájemný souboj. Jsme profíci, takže jsme oba šli za vítězstvím a po zápase si podali ruku," dodává otec.

Jablonci vyšel jarní start náramně. Doma zdolal Teplice, uspěl i na Julisce. Po pátku tak z šesté příčky tabulky ztrácí na pátý Liberec už jen tři body.

Občas je potřeba zařvat

„Trenér je hodně impulsivní, někdy až moc... Občas zařve i na mě, ale je to potřeba," usmívá se mladý stoper David Lischka, který svým prvním ligovým gólem výhru na Dukle zajistil.

Rada v zimě na Střelnici vystřídal Zdeňka Kluckého, který zůstal jako jeho asistent.

„Příprava je hodně podobná. Je znát, že oba spolu již dříve spolupracovali. Pan Rada je ale impulsivnější, někdy až dost," souhlasí s kolegou záložník Michal Trávník, který Lischkovi na gól přihrál.

„Jen chci po hráčích, aby odevzdávali sto procent. A oba první zápasy se podařily," těší zkušeného trenéra.

Reklama

Související témata: