Hlavní obsah

Eden je v zástavě! Stadión Slavie a další majetek Číňanů zablokovala banka

Praha
Aktualizováno

Tady jsme konečně doma, hlásila fotbalová Slavia, když loni koncem dubna díky čínským penězům převzala stadión v Edenu do svého vlastnictví. Nyní však nastal problém. Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J&T údajně některé nemovitosti zablokovala kvůli obří půjčce, kterou si čínská společnosti CEFC v Česku vzala. Vedle Edenu jde také o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague. Celkově tak banka zablokovala Číňanům majetek za miliardy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zástupce CEFC a Jaroslav Tvrdík během převzetí Edenu 30. dubna 2017.

Článek
Fotogalerie

Konečně se stali pány na vlastním stadiónu, slavnostní pásku přestřihla tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová.

Po necelém roce však visí nad Edenem černý stín. Stadión patří k majetku zastavenému bankou. Podle důvěryhodných zdrojů Radiožurnálu obeznámených s transakcí se prý jedná zhruba o deset miliard. Kvůli penězům Číňané ručí téměř polovinou svého tuzemského majetku - tedy asi 20 miliardami.

"CEFC si opravdu dovolila ´drzost´. Vzala si standardní krátkodobý úvěr na posílení svého rozvoje jako drtivá většina českých firem. Standardně ho zaručila, dokonce přezajistila. Nikdo nás nežaluje. Zadlužení nepřesahuje 25 procent aktiv. To je v ČR asi u firem zločin," uvedl na twitteru předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík, který je zástupcem CEFC.

Mluvčí skupiny Pavel Bednář uvedl, že peníze potřebují na nové projekty. „CEFC v rámci své strategie refinancuje menšinovou část svých aktiv s cílem zefektivnit své portfolio. Používat externí zdroje k financování nových projektů je zcela standardní nástroj investičních skupin ve světě i v ČR," napsal e-mailem Bednář.

Sdílnější není ani mluvčí banky Monika Veselá. „Vztahy s klienty nikdy nekomentujeme, ostatně s ohledem na bankovní tajemství to ani není možné," vysvětluje.

Čínská společnost CEFC v Česku zatím proinvestovala přes tři desítky miliard korun. Vlastníkem zastavené Eden Areny se stala definitivně loni v dubnu. Kupní cena nikdy nebyla zveřejněna, média ale tehdy spekulovala, že za stadión Číňané zaplatili kolem jedné miliardy korun. Kromě stadiónu je CEFC majitelem i fotbalového klubu Slavie.

Zapojení externích zdrojů je běžné, poukazuje mluvčí

Čínská společnost označuje reportáž Českého rozhlasu za tendenční. "CEFC spravuje v ČR aktiva v celkové výši přes 1,5 miliardy eur a v drtivé většině je financovala z vlastních zdrojů. Investiční skupiny běžně zapojují do financování externí zdroje, které generují nad stávajícím majetkem, a to ve formě úvěrů nebo dluhopisů," poukazuje mluvčí Bednář ve vyjádření, které poskytl Sport.cz.

"Rozsah majetku CEFC v Evropě a úspěšnost jednotlivých projektů umožňují získat pro další investiční záměry a rozvoj stávajícího portfolia i zajímavé externí zdroje. Úvěr, který aktuálně CEFC získala, je krátkodobý a odpovídá méně než ¼ majetku, který v ČR má. Zadluženost CEFC je jedna z nejnižších mezi ostatními srovnatelnými investičními skupinami v ČR," argumentuje dále.

Mluvčí zdůrazňuje, že využívání externích zdrojů je jedním z principů investičního managementu a umožňuje rychlejší investice do nových projektů, a prakticky každá investiční skupina zapojuje do financování svého podnikání takovéto externí zdroje.

"Skupina CEFC v současné době dokončuje transakci ve výší téměř 9,1 miliardy amerických dolarů do 14,16% podílu na ruské společnosti Rosněfť," uvádí Bednář.

Reklama