Hlavní obsah

Člen zlaté sparťanské generace? Moderní bek a sběratel titulů

Praha

Moderní bek, jakých se u nás dnes už moc nevidí. Člen zlaté sparťanské generace 90. let a vicemistr Evropy z roku 1996 svým pojetím předběhl dobu. Právě Michal Horňák se představuje v dalším dílu seriálu TOP 25 osobností samostatné české fotbalové ligy. V přiloženém videu si můžete připomenout, jak během kariéry posbíral celkem deset mistrovských titulů.

Michal Horňák

 
Článek

Platil za svátečního střelce. Jeho parádní trefa ze zápasu s Ostravou na jaře 1994 ovšem byla definitivním razítkem na první titul po rozdělení federace. Obětavý srdcař na pravém kraji obrany Michal Horňák jich pak v rudém dresu přidal ještě šest a stal se tak druhým nejpilnějším sběratelem trofejí v dějinách samostatné české ligy. V součtu s federální soutěží získal se Spartou rovných deset titulů, což ho řadí k rekordmanům a legendám klubu.

„Již tenkrát byl typem moderního pravého beka. Byl konstruktivní, ve správný okamžik se dokázal zapojit do ofenzivy. A dokázal i střílet góly, hlavně po standardních situacích. Jeho poctivost a kvalita ho pak vynesly i do reprezentace, s níž získal stříbrnou medaili na EURO 1996 v Anglii," poukazuje trenér Vítězslav Lavička, patron projektu.

Horňák si připsal 202 zápasů a 12 gólů a díky své povaze bojovníka se stal oblíbencem sparťanských fanoušků.

Reklama