Hlavní obsah

Hapal hrozí převýchovou. Prckové zase dvakrát inkasovali ze vzduchu

Ubránit standardní situace. Jeden ze zásadních předpokladů úspěchu v každém fotbalovém zápase. Když ho nesplníte, pak rozdáváte body jako Sparta. Třeba v nedávném derby se Slavií (3:3) zase inkasovala po rohu, v nedělním šlágru v Plzni (2:2) pak dokonce oba góly přilétly ze vzduchu po standardce. Kardinální letenský problém tak přetrvává dál.

Zápas Plzeň - Sparta nakonec skončil remízouVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Co jim bylo platné, že domácího favorita šokovali a po dvou rychlých gólech vedli. Dva neubráněné rohy skóre srovnaly a posun na třetí místo v tabulce se nekoná.

„Zklamání je obrovské, protože jsme v Plzni měli vyhrát. Můžeme si za všechno sami. Nezvládli jsme dvě standardní situace a nechali je nejen vrátit se do zápasu, ale i vyrovnat," láteří kapitán Josef Šural.

„Je to samozřejmě k naštvání. Doufal jsem, že jsme přesně na tohle připraveni, ale bohužel nebyli. Měli standardních situací hodně a dvě z nich zahráli dobře. Šlo o souboj chlap na chlapa, ale nebyli jsme dostatečně důslední, abychom standardky ubránili," líčí Šural.

Hráči se neumějí při bránění chovat

Sparta zimními nákupy Stanciua a Kangy dala najevo, že sází na kontrolu míče a diktování tempa ve středu pole. Když se však k prckům přičte Plavšič a spol., Letenským citelně chybí centimetry, což je při bránění standardek zjevné riziko.

„Nemyslím si, že jde o výšku. Pět hráčů, kteří brání osobně, nejsou zase takoví prcci. Hlavně je třeba znepříjemnit protihráči celou situaci, aby nezakončil, což nám dvakrát nevyšlo. Jde o osobní zodpovědnost a vzájemnou pomoc," argumentuje další útočník Václav Kadlec a dodává, že Plzeň standardky výborně kopala.

Nový kouč Pavel Hapal výraznou letenskou slabinu zdědil po svých předchůdcích. A zatím ji nevyléčil. Souhlasí však s Kadlecem, že jen o centimetry nejde.

„I hráči menšího vzrůstu se umějí ve vzduchu orientovat. Takový Plavšič dokáže z náběhu přehlavičkovat většího hráče a souboj vyhrát. Spíš jde o to, že máme hráče, kteří se neumějí při bránění standardek moc zachovat," přemítá trenér.

Takový handicap musí řešit. Jenže jak...?

„Buď je to naučit, nebo dojde ke změnám. Když jsem k mužstvu nastoupil, bránili jsme standardky ze začátku zónově. Teď jsme přešli na kombinované bránění. V Plzni se nám hráč vždycky utrhl a měl zakončení na můj vkus až příliš snadné," avizuje Hapal nutnou převýchovu.

Plzeň si slabinu soupeře nastudovala

Přitom Řezník a Hořava, kteří se ve sparťanské šestnáctce hlavou prosadili, nejsou žádní habáni. A svorně netají, že Plzeň s letenskou slabinou počítala.

„Trenéři nám před zápasem řekli, že sparťani nejsou při standardkách tak důrazní. Z rohu inkasovali třeba v derby. Něco jsme si tedy natrénovali, chodili tam - a vyplatilo se," usmívá se Radim Řezník.

Jeho kolega si pak slabinu soupeře omrkl přímo na hřišti a ve správnou chvíli udeřil.

„V první půli jsem si všímal, že mě osobně moc nebrání. Věděl jsem tedy, že když je roh dobře zahraný a naběhnu si, mám šanci. Počítal jsem s tím," libuje si Tomáš Hořava, který přitom není vyhlášený hlavičkář.

Jak rychle Sparta svůj handicap odstraní, může rozhodnout, zda se v příští sezóně podívá do pohárové Evropy...

Reklama

Související témata: