Hlavní obsah

Dukla změní po pěti letech majitele. Nový kupec však čeká na záchranu v lize

Praha
Aktualizováno

Dost brzy zjistil, že vstup do fotbalu byl naivní tah. Pět let táhl káru sám, nyní už řekl dost. Podnikatel Petr Paukner, který patří mezi nejbohatší Čechy, v exkluzivním rozhovoru s Luďkem Mádlem pro Seznam potvrdil, že Duklu Praha prodává. Jméno hlavního zájemce zatím nechce prozradit. Netají však, že podmínkou transakce je setrvání mužstva v nejvyšší soutěži. Klub z Julisky zatím stále nemá jistotu záchrany.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nejdřív záchrana v lize, potom nový majitel...? Fotbalisté Dukly se radují z gólu Baníku.

Článek

Před pěti lety zachránil Duklu před bankrotem, její financování už ale dál táhnout nechce. Takové je ve stručnosti stanovisko Petra Pauknera, jehož společnost Carbounion Bohemia má významné postavení na středoevropském trhu s uhlím.

Ostřílený podnikatel velmi brzy zjistil, že do fotbalu vstupovat neměl.

„Řada podnikatelů si své chyby přiznat nechce, ale já mezi ně nepatřím. Nebudu lhát sám sobě a řeknu otevřeně, že angažmá v Dukle považuju za svůj špatný ekonomický tah. Stojí mě mnohem víc peněz, než kolik jsem si zprvu vůbec dokázal představit," řekl Paukner v červnu 2015 v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

„Musím si přiznat, že jsem do fotbalového prostředí vstupoval s určitou naivitou, zato teď si připadám jako Sokrates: Čím víc teď o tom vím, tím víc zjišťuju, že o tom nevím vůbec nic," dodával sebekriticky.

Netají, že aby Duklu zachránil před krachem, musel do ní v první fázi vložit více než 100 miliónů korun. A spekuluje se, že pak ho drahý špás stál v každé sezóně 30 miliónů korun ročně.

„V současné době jednám se dvěma investory. Přičemž zejména jeden z nich má velmi vážný zájem a také velmi přesnou fotbalovou strategii," avizuje Paukner v rozhovoru pro Seznam.

Záchrana je reálná, ne však jistá

Nový majitel by si rád koupil prvoligový, nikoliv druholigový klub. Šest kol před koncem soutěže má Dukla náskok čtyř bodů na sestupové příčky. Záchrana je tedy reálná, zdaleka však ne jistá.

„O víkendu se dotáhl Baník a vyhrálo Slovácko, takže bitva o záchranu je pořád ve stejné situaci. Mužstva jsou v tabulce dál natlačená a čekají nás tři zápasy se soupeři, kteří jsou hodně blízko nás. Musíme v nich tedy bodovat a nenechat si je odskočit," uvědomuje si trenér Jaroslav Hynek.

Reklama

Související témata: