Hlavní obsah

Přenosový vůz k dispozici je, videorozhodčí přesto v předposledním kole sudím nepomůže

V záchranářském duelu ostravského Baníku s Karvinou bude v sobotu sudí Hrubeš odkázán jen sám na sebe a své asistenty. Rozhodčí Julínek na tom bude při plzeňské snaze dosáhnout v zápase s Teplicemi na potřebnou výhru zajišťující Viktorii titul a účast v Lize mistrů stejně. Video se soudcovským ansámblem u monitorů v přenosovém voze totiž v předposledním kole fotbalové ligy nejspíš nasazeno nebude nikde. Ani v Karviné, ani v Plzni, ba ani v Brně, pražském Edenu, na Letné či Uherském Hradišti, tedy na stadiónech, kde se bude hrát ještě o hodně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hlavní rozhodčí Zbyněk Proske zkoumá gól Milana Škody ze Slavie u videa. Nakonec se ho rozhodl neuznat.

Článek
Fotogalerie

Přitom přenosový vůz O2 potřebný k tomu, aby videosystém VAR mohl být ve fotbalových zápasech použit, tentokrát neputuje na Slovensko, jako se to už na jaře stalo.

Jenže k dispozici je jen jeden jediný a oněch ostře sledovaných duelů je na programu hned šest. Těžko proto vybrat, který z nich je nejdůležitější.

V Plzni půjde Vrbovu týmu o účast v základní skupině Champions League a Viktorii o garantovaný bonus 15 miliónů eur, tedy 382 miliónů korun plynoucí z pouhé účasti ve skupině. V pražském Edenu bude zase Slavia nahánět body, které by jí dávaly ještě naději na titul v případě zaváhání Západočechů, zatímco Jablonec se bude snažit případným vítězstvím směnit současnou čtvrtou příčku za třetí. A samo sebou - i na Spartě, kam zavítá Olomouc, se bude hrát o hodně.

Ale co zápasy Brna s Jihlavou, Ostravy s Karvinou či Slovácka se Zlínem, ve kterých půjde o body potřebné k ligovému přežití?

Kdo řídí klíčová utkání předposledního kola?
Plzeň - TepliceJulínek
Slavia - JablonecKrálovec
Sparta - OlomoucPříhoda
Brno - JihlavaFraněk
Karviná - OstravaK. Hrubeš
Slovácko - ZlínMarek

„Stále hledáme pro devětadvacáté kolo řešení," naznačil mluvčí LFA Štěpán Hanuš, že i pro Ligovou fotbalovou asociaci jde o dilema.

Aby ne... Mohlo by se totiž stát, že v případě nasazení videa na jeden stadión bude na jiném trávníku shodná situace posouzena odlišně, protože o ní rozhodne jen lidský faktor.

A že by se poté vzedmula vlna kritika zpochybňující regulérnost závěru soutěže, o tom není sporu.

„Nejlepší by samozřejmě bylo, aby video bylo nasazeno na všechna utkání," vyslovil v průběhu jara kouč Slavie Jindřich Trpišovský (a samozřejmě nejen on) přání, které je v českých podmínkách ovšem nesplnitelné.

Proto nebude v předposledním ligovém dějství video nejspíš k dispozici nikde a všechno bude záležet jen a jen na rozhodčích.

Reklama