Hlavní obsah

Slávisté věří, že podruhé z Boleslavi s debaklem neodjedou

Přímé souboje celků ze špičky tabulky, ale také vzájemné duely mužstev z úplného chvostu tabulky nabízí program 12. kola fotbalové ligy, v němž bude jedním z hlavních taháků nedělní souboj druhé Mladé Boleslavi s pátou Slavií. Pokud Pražané neuspějí, čelo tabulky se jim začne už nebezpečně vzdalovat. Kolo uzavře pondělní televizní dohrávka Teplic s Českými Budějovicemi.

Foto: čtk

Fotbalisté Mladé Boleslavi jsou doma nebezpeční.

Článek

Mladoboleslavští do soutěže skvěle vykročili, ale z posledních tří utkání dvakrát prohráli. Dál se ale drží na druhém místě s jednobodovou ztrátou za vedoucím Libercem. Nyní doma přivítají pražskou Slavii, která dokázala svého soupeře ze čtyř vzájemných utkání porazit jen jednou a v minulé sezoně navíc ve městě automobilů utrpěla čtyřbrankový debakl. "Hlavně se nesmíme nechat dostat pod tlak. A při posledním zápase jsme dostali tři branky po standardních situacích, to vypovídá prakticky o všem," připomněl hlavní důvod jarního neúspěchu kouč Karel Jarolím.

Jak dopadne zápas Ml. Boleslav - Slavia?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Středočeši sice prohráli dvakrát v rychlém sledu za sebou, ale nepanikaří. Se Slavií chtějí potvrdit svoji dobrou bilanci na domácím hřišti, kde neprohráli už 18 zápasů v řadě a letos zde ze šesti zápasů ztratili body jen jedou po bezbrankové remíze s Plzní. "V minulém kole jsme sice prohráli v Brně, ale nesmíme z toho dělat vědu. Na druhou stranu to teď doma potřebujeme napravit," nabádal trenér Dušan Uhrin.

Pražská Sparta z posledních šesti zápasů v lize čtyřikrát vyhrála a schází jí jen tři body právě na druhou Mladou Boleslav. V sobotu na Letnou dorazí Brno, které zde příliš zahrát neumí. Ve dvanácti zápasech v české lize Jihomoravané uhráli jedinou remízu, což se jim povedlo loni na podzim. "Očekáváme, že Brno prostor na vlastní polovině zavře a bude těžké se tam dostat. Možná to bude zápas o jedné šanci," nabádal k maximální efektivitě trenér Michal Bílek, který v šesti ligových zápasech na lavičce Sparty zatím neokusil hořkost prohry. Do sestavy se možná po zranění břišních svalů vrátí kapitán Sivok.

Brňanům se start do ligy povedli, což potvrdili v minulém kole výhrou nad Mladou Boleslaví. "Na Spartě rozhodně nemůžeme hrát pouze na obranu," sliboval aktivní herní projev kouč Josef Mazura.

Liberec chce odčinit nezdar v poháru

Liberec se znovu dostal na první místo v lize, ale Severočechům před výjezdem do Zlína zkazila náladu středeční pohárová prohra s Českými Budějovicemi. "Pohár je sice jiná soutěž než liga, ale my chceme udělat všechno pro to, abychom ten středeční nezdar ve Zlíně odčinili," uvedl asistent trenéra Vítězslava Lavičky Michal Zach.

Zlín uhrál v posledních čtyřech duelech jedinou remízu a propadl se k sestupovému pásmu. V týdnu si ale zvedl sebevědomí v poháru po výhře s Ostravou. Ne všechno prý ale bylo podle představ trenéra Petra Uličného. "Pokud budeme hrát proti Liberci celý zápas tak jako hodinu proti Baníku, tak bych byl spokojen. Ovšem v poslední půlhodině jsme hráli nevýrazně a zkušený Liberec by nás za podobný výkon potrestal," tvrdil Uličný.

Souboj týmů z úplného dna tabulky uvidí Kladno, kam přijede poslední Slovácko. Středočeši jsou na tom však jen o trochu lépe, mají o tři body navíc a jsou předposlední. Kladenští, kteří v minulém kole přišli o zraněného útočníka Simpsona, by rádi zopakovali výkon z posledního domácího vystoupení se Slavií.

Trocha štěstí v koncovce

"Prohráli jsme sice, ale rádi bychom na výkon navázali. Chce to jen proměnit šance a mít trochu štěstí v koncovce," řekl trenér Miroslav Koubek, který možná nasadí do hry nového gólmana Romana Pavlíka. Slovácko čeká na výhru už jedenáct zápasů, další ztráta s blízkým konkurentem by už mohla být kritická. "Musíme se hlavně vyvarovat chyb v obraně, na které ve vyrovnaných zápasech doplácíme brankami," uvedl trenér Jiří Plíšek.

Také Příbram s Olomoucí se krčí téměř na samém chvostu tabulky a vzájemný zápas u Litavky může mít pro další osud obou týmů velký význam. "Musíme podat stejný výkon jako doma minule s Libercem. Pak se není čeho bát," připomněl trenér František Barát příbramskou výhru nad lídrem tabulky.

Olomoucká Sigma zůstala posledním týmem v lize, který letos nezískal na hřištích soupeřů ani bod. Hanáci by bídnou bilanci rádi vylepšili právě v Příbrami. "Postupně se zvedáme a nyní bychom měli potvrdit vzrůstající výkonnost. Na hřištích soupeřů hrajeme často lépe než doma, ale dosud nás vždy srazila buď nějaká vlastní chyba, nebo omyl rozhodčího," podotkl kouč Vlastimil Petržela. K jubilejnímu 100. ligovému zápasu může nastoupit stoper Roman Hubník.

Plzeň už pět kol nevyhrála

Jen o trochu klidnější než předchozí kvarteto týmů mohou být v Plzni a Mostě. Další vzájemný duel sousedů v tabulce uvidí plzeňský stadión ve Štruncových sadech. Západočeši už pět kol v řadě nevyhráli, ale sebevědomí si zvedli středečním vítězstvím v domácím poháru nad rozjetými Teplicemi.

"Žádná panika v týmu není. Nálada v týmu je teď po výhře optimističtější," pochvaloval si trenér Plzně Stanislav Levý. Soupeř Západočechů vyšel v posledních dvou soutěžních utkáních střelecky naprázdno a trenér Zdeněk Ščasný si navíc stěžoval hlavně na individuální chyby svých svěřenců v defenzivě. "Nesmíme ale hrát jen padesát minut jako v Olomouci," zdůraznil kouč Mostu.

Baník ukončil čekání na vítězství

Jablonec čtyřikrát po sobě neprohrál, ale hned ve třech případech remizoval. Poslední nerozhodný výsledek z hřiště pražské Slavie měl ale pro Severočechy velkou cenu. Před soubojem s Ostravou ale Severočeši chtějí zabrat konečně naplno. "Hrajeme doma, každé vítězství přinese do mužstva více klidu. Baníku se sice v posledních zápasech tolik nedařilo, ale pořád jej považuji za špičkové mužstvo," řekl trenér Petr Rada.

Baník v posledním ligovém duelu se Zlínem sice po pěti kolech ukončil čekání na vítězství, ale ve středu zase se stejným soupeřem vypadl z poháru. To prý Ostravany vrátilo zase o krok zpět. "Myslel jsem si, že se zvedneme, ale některých hráčům chybí forma. Je to vidět třeba na Střihavkovi. Před Jabloncem se musíme každopádně sebrat," přál si trenér Karel Večeřa.

Program 12. kola:
Sobota 28. října:
14:30, Sparta - Brno, 17:00, Zlín - Liberec.
Neděle 29. října:
15:00, Jablonec - Ostrava, Kladno - Slovácko, 17:00, Plzeň - Most, Příbram - Olomouc, 20:15, Mladá Boleslav - Slavia (ČT4).
Pondělí 30. října:
17:15, Teplice - České Budějovice (ČT2).

Reklama