Hlavní obsah

Hřebík a Lavička před evropskými kolegy trénovali na Letné

Karel FeltPrávo

"Stop!" zahřměl hlas Jaroslava Hřebíka po více než roce letenským stadiónem. Červená i modrá skupina se zastavily. Kouč hráčům vysvětlil, kde udělali v nácviku obranné činnosti chybu. A mohlo se pokračovat. Zatímco na trávníku se to hemžilo bývalými fotbalovými hvězdami, na tribunách ukázku tréninkové jednotky sledovali téměř dvě stovky trenérů z celé Evropy, ale také trenérští hosté ze všech kontinentů, kde se hraje fotbal.

Článek

"To, s čím jsme byli před pár roky úspěšní na Spartě, stále platí. Na zahraničních trenérských kurzech se ukázky nezastavují, my to děláme proto, abychom adeptům trenéřiny vysvětlili, co, proč a jak se má realizovat," říkal Jaroslav Hřebík. Přibližně po dvaceti minutách se ujal vedení ukázky další úspěšný český trenér, Hřebíkův někdejší asistent z Letné a nyní kouč mistrovského Liberce Vítězslav Lavička. Ten se studenty licence UEFA PRO předváděl přechod do útočné fáze a zakončení.

"Měl jsem zvláštní pocit. Vždyť na tribuně ukázku sledovali zkušení evropští trenéři a na trávníku jsem dirigoval bývalé spoluhráče a svěřence. I pro mne to je nová zkušenost," přiznal Vítězslav Lavička. Mezi jeho dočasnými svěřenci na trávníku byli Horst Siegl, Jiří Novotný, Martin Hašek, Michal Horňák, Radim Nečas, Radoslav Látal, Daniel Šmejkal a další hvězdy českého fotbalu. "Nevíš, s kým hrajete v pondělí?" hecoval Lavička Siegla, asistenta ve Spartě, s níž se Liberec dnes utká o první místo v lize.

"Bylo to fajn, až na lezavé počasí. Tyhle ukázky jsou určitě užitečné. Většinou to známe z praxe, buď jako hráči, nebo asistenti. Asi nám to docela šlo, když nás tolik nezastavovali," usmíval se Horst Siegl.

Zlatý hřeb v pondělí

Spokojený byl i prezident Evropské unie trenérů (UEFT) a bývalý úspěšný kouč československé reprezentace Jozef Vengloš. "Jsem rád, že toto trenérské sympozium probíhá právě v Praze. Je to krásné město, český fotbal má díky trenérům a zejména hráčům ve velkých klubech zvuk a co říct mají i vaši trenéři. Organizace je perfektní a cením si i toho, že máme pro ukázky k dispozici právě Letnou. Vzdělávání trenérů a výměna zkušeností jsou velice důležité. Neustále se snažíme vnést do práce nové poznatky. Nyní to je po mistrovství světa. Špičkový fotbal potřebuje špičkové trenéry, jak říká motto sympozia, a to nejen pro práci se seniory, ale především pro mládež," zdůraznil Vengloš.

Připomněl také kvalitní přednášky Skota Andyho Roxburgha a Němce Holgera Osiecka, Beckenbauerova asistenta v roce 1990, kdy Němci získali titul mistrů světa. Přednášky trenérských odborníků a ukázky byly na programu i v neděli. V programu se dostalo také na českou brankářskou školu, o níž hovořili Jan Stejskal a Petr Kouba.

Zlatý hřeb XXVII. sympozia UEFT je připraven na dnešní dopoledne, kdy v pražském Kongresovém centru vystoupí trenér italských mistrů světa Marcelo Lippi, jeho finálový soupeř z Berlína Francouz Raymond Domenech a také kouč české reprezentace Karel Brückner.

Reklama