Hlavní obsah

Ronaldinho obhájil titul nejlepšího fotbalisty podle FIFPro

BARCELONA

Brazilský fotbalista Ronaldinho obhájil titul nejlepšího hráče světa podle Mezinárodní hráčské federace FIFPro. Kanonýra Barcelony zvolili jeho kolegové i do ideální jedenáctky roku. Na českého gólmana Petra Čecha, který figuroval v padesátičlenné nominaci, místo nezbylo, v brance dali fotbalisté přednost Italovi Gianluigimu Buffonovi.

Článek

Výsledky v pondělí organizace zveřejnila na své internetové stránce.

Ankety se zúčastnilo přibližně 43 tisíc fotbalistů z pěti kontinentů. Do nejlepší jedenáctky roku zvolili vedle Ronaldinha, jenž byl v týmu i vloni, ještě dalších pět hráčů španělské ligy: Liliana Thurama, Gianluku Zambrottu, Samuela Eto'a z Barcelony a Fabia Cannavara z Realu Madrid.

Kamerunec Eto'o rovněž místo mezi elitou obhájil stejně jako bývalý hráč Realu Zinédine Zidane. Podruhé za sebou se do ideálního mužstva dostal i John Terry z Chelsea. Jedenáctku doplňují Thierry Henry z Arsenalu, milánští Andrea Pirlo a Kaká a gólman Buffon z Juventusu.

Messi nejlepším mladíkem

Titul nejlepšího mladého hráče získal od členů FIFPro Argentinec Lionel Messi z Barcelony. U fanoušků získal v této kategorii nejvíce hlasů stejně jako vloni Cristiano Ronaldo z Manchesteru United.

Cenu za zásluhy, která oceňuje mimořádný přínos pro fotbal, udělili hráči Eto'ovi za neustávající pomoc Africe a tamnímu fotbalu a za jeho podporu projektů proti rasismu. Mírovou cenu dostala Barcelona. Hráči tak ocenili, že klub věnoval atraktivní reklamní plochu na dresech dětskému fondu Unicef, místo aby ji jako ostatní týmy prodal nejvyšší nabídce.

Na rozdíl od loňského roku, kdy se v Londýně uskutečnil galavečer v oskarovém stylu, se tentokrát žádné slavnostní vyhlášení ankety nekonalo. Řečtí organizátoři ceremoniál, který se měl dnes odehrát v Aténách, zrušili kvůli obavám, že na něm budou chybět fotbalové hvězdy i další významní hosté.

Nejlepší světová jedenáctka:
Gianluigi Buffon (It./Juventus) - Fabio Cannavaro (It./Real Madrid), Gianluca Zambrotta (It./Barcelona), Lilian Thuram (Fr./Barcelona), John Terry (Angl./Chelsea) - Zinédine Zidane (Fr./ukončil kariéru), Andrea Pirlo (It./AC Milán), Kaká (Braz./AC Milán) - Samuel Eto'o (Kam./Barcelona), Ronaldinho (Braz./Barcelona), Thierry Henry (Fr./Arsenal).

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 89. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 85. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 90. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice