Hlavní obsah

Kocian prožil vítěznou premiéru na slovenské lavičce

PRAHA

Soupeř české fotbalové reprezentace v kvalifikaci o mistrovství Evropy tým Slovenska zvítězil ve středečním přátelském utkání nad Bulharskem 3:1. Nový trenér Ján Kocian si prožil vítěznou premiéru, přestože do utkání zapojil hned sedmnáct hráčů a jedinou řadou, která zůstala beze změn, byla obrana.

Článek

Skóre otevřel již v osmé minutě kapitán Mintál, jenž si nejprve pohrál s obráncem a pak překonal hostujícího brankáře. Pojistka přišla až ve druhé půli, kdy první reprezentační branku zaznamenal Sapara poté, co obešel hned dva obránce. Třetí gól přidal z penalty Karhan. Bulhaři zaznamenali čestný úspěch deset minut před koncem, když se po rohu prosadil Karadžinov.

Souboj dvou předních evropských celků mezi Nizozemskem a Anglií skončil remízou 1:1. Blíže k vítězství měli Angličané, které do vedení poslal patičkou Rooney a prolomil střelecké trápení v národním dresu. Pro útočníka Manchesteru United to sice byla již dvanáctá reprezentační branka, ale první v letošním roce. Nizozemce zachránil čtyři minuty před koncem Van der Vaart, jenž se prosadil po dlouhém vhazování.

Remízu 1:1 uhrály také týmy Srbska a Norska. Branky padaly pouze v první půlhodině, nejprve se prosadil po standardní situaci domácí obránce Vidič, za hosty brzy vyrovnal kanonýr Carew.

Brazilci vyhráli těsně ve Švýcarsku

Italové potvrdili, že po triumfu na mistrovství světa nejsou ve formě, a jen remizovali v přátelském utkání s Tureckem 1:1. Ujali se sice vedení zásluhou útočníka Di Nataleho, který využil chyby tureckého brankáře Demizela, chybu však vyprodukovali také domácí. A to již za tři minuty, kdy vlastní brankou vyrovnal Materazzi. Italové tak od mistrovství světa mají na svém kontě dvě výhry, dvě remízy a stejný počet proher.

Souboj dvou posledních mistrů Evropy mezi Francií a Řeckem rozhodl kanonýr Henry. Překonal tak střeleckou krizi, kterou si přivezl z Arsenalu, za který se trefil naposledy před měsícem. Dnes ale v Paříži vstřelil svou 39. reprezentační branku a chybějí mu již jen dva zásahy, aby překonal francouzský střelecký rekord Platiniho. Zápas měl zvláštní náboj pro domácího kapitána Vieiru, který nastoupil za národní tým posté.

Brazilští fotbalisté si k přípravnému utkání zajeli do Švýcarska, kde vyhráli těsně 2:1 a pod vedením nového trenéra Dungy stále nepoznali hořkost porážky. Brazilci rychle vedli 2:0 po trefách obránce Luisaa a tvůrce hry Kaká a zdálo se, že si dojdou pro jasné vítězství. Domácí však zabojovali a nátlakovou hrou donutili hosty k chybám. I poslední branku vstřelil Brazilec, ovšem tentokrát si dal Maicon vlastní gól po dotírání Freie. Švýcaři mohli i vyrovnat, ale dvakrát trefili konstrukci branky.

Rakušan Aufhauser zaznamenal hattrick a zařídil vítězství 4:1 nad účastníkem letošního mistrovství světa Trinidadem a Tobagem. Aufhauser dal všechny tři branky již v první půli, ve stejné části padl i jediný zásah hostů v podání Samuela. Po změně stran upravil na konečných 4:1 Feldhofer.

Fotbalová příprava
Malta - Litva 1:4 (0:1)
Branky: 86. Agius - 37. a 67. Danilevičius, 58. Radzinevičius, 90. Kavaliauskas.
Slovensko - Bulharsko 3:1 (1:0)
Branky: 8. Mintál, 53. Sapara, 77. Karhan - 80. Karadžinov.
Estonsko - Bělorusko 2:1 (1:0)
Branky: 17. a 66. Oper - 63. Hleb z pen.
Nizozemsko - Anglie 1:1 (0:1)
Branky: 86. Van der Vaart - 37. Rooney.
Maďarsko - Kanada 1:0 (1:0)
Branka: 36. Priskin.
Lucembursko - Togo 0:0
Tunisko - Libye 2:0 (1:0)
Branky: 15. Laškím, 56. Zúahgi.
Srbsko - Norsko 1:1 (1:1)
Branky: 6. Vidič - 22. Carew.
Rakousko - Trinidad a Tobago 4:1 (3:1)
Branky: 14., 25. a 42. Aufhauser, 80. Feldhofer - 23. Samuel.
Švýcarsko - Brazílie 1:2 (0:2)
Branky: 71. vlastní Maicon - 22. Luisao, 35. Kaká.
Egypt - JAR 1:0 (1:0)
Branka: 4. Moteb.
Itálie - Turecko 1:1 (1:1)
Branky: 39. Di Natale - 42. vlastní Materazzi.
Francie - Řecko 1:0 (1:0)
Branka: 26. Henry.
Španělsko - Rumunsko 0:1 (0:0)
Branka: 58. Marica.
Gruzie - Uruguay 2:0 (1:0)
Branky: 39. z pen. a 55. Kobiašvili.
Pobřeží slonoviny - Švédsko 1:0 (1:0)
Branka: 38. Drogba.

Reklama