Hlavní obsah

Cannavaro si chce splnit ještě jeden sen, vyhrát Ligu mistrů

Karel FeltPrávo

Sehrát stý zápas v reprezentaci jako finále mistrovství světa, tomu se říká oslava jubilea, jak se patří. Podle výsledku může být hodně radostná, anebo s příchutí hořkosti. Fabio Cannavaro byl letos v červenci po utkání na berlínském Olympijském stadiónu na vrcholu blaha. Celý svět oblétla jeho fotografie s nejcennější fotbalovou trofejí nad hlavou.

Článek

"Na jubileum jsem vůbec nemyslel. Pro mne bylo nejdůležitější dokončit naši krásnou cestu šampionátem. Do Německa jsme přijeli s vizitkou mužstva, v jehož nejvyšší soutěži se vyšetřuje úplatkářská aféra. Kde kdo na nás koukal skrz prsty a mnoho šancí nám odborníci nedávali. Už ze skupiny jsme nemuseli postoupit. Mužstvo se ale ohromně semklo. V reprezentaci jsem desátým rokem, ale musím říct, že tak báječná atmosféra v kabině nikdy nebyla. Všichni jsme šli za cílem, dostat se co nejdál. A ten se nám krok za krokem plnil, až se proměnil ve vítězství v celém šampionátu," říkal Fabio Cannavaru po vítězství nad Francií.

Nosit v italském týmu kapitánskou pásku, není jednoduché. Pravá ruka trenéra musí sjednotit hvězdy z největších italských klubů, mezi nimiž nepanuje vždy zrovna přátelská atmosféra. "Tak s tím jsem neměl vůbec žádný problém," odmítl Cannavaro spekulace o tom, že v italském národním týmu to sem tam neklapalo. I když patří k nejmenším v mužstvu, autoritu má i u těch největších hvězd, myšleno nejen postavou, ale především výkony.

Cannavaro začínal jako krajní obránce. Na tomto postu hrává i dnes, když je třeba zacelit prostor po spoluhráči. "Fabio je univerzální obránce. Navíc výborný dirigent obrany. Hraje perfektně pozičně. Navíc dokáže založit útočnou akci a při standardních situacích v šestnáctce soupeře je hodně nebezpečný," charakterizoval kapitána svého týmu trenér mistrů světa Marcelo Lippi. Cannavaro má dar se rychle sehrát s kýmkoliv a v tom nejlepším smyslu slova se přizpůsobit potřebám spoluhráčů a tudíž týmu.

V Realu převzal Zidanovo číslo 

Jen 175 cm vysoký stoper vstoupil do velkého fotbalu v Neapoli. Jenže to už nebyl tým, v němž kdysi hrával slavný Maradona. Neapol patřila k průměru, takže mladý obránce přivítal nabídku tehdy ambiciózní Parmy. Klub, který se v té době pohyboval ve špičce italského fotbalu a hrál i Ligu mistrů se Spartou, mu však byl také brzy malý. To už oblékal dres reprezentace, kde zpočátku hrával na pravém okraji obrany.

V roce 2000 hrála Itálie finále mistrovství Evropy, rovněž proti Francouzům, a odešla poražena... "Na to nemůžete myslet. Finále v Berlíně byl úplně jiný zápas. Nelze to srovnávat. Vždycky se začíná od 0:0 a nic se neopakuje," odmítl šest let staré nepříjemné vzpomínky.

"V Itálii se bere jako úspěch jen vítězství. Myslím si, že účast ve finále mistrovství světa byla úspěchem sama o sobě. Titul byl vzpruhou, kterou italský fotbal potřeboval," mínil Cannavaro.

Z Parmy, která se pomalu posouvala do průměru italského fotbalu, přestoupil do Interu Milán, kde vydržel dva roky. V roce 2004 se stal spoluhráčem Pavla Nedvěda v Juventusu. "Je to perfektní kluk. Když nám šampionát nevyšel, moc jsem přál titul Italům a právě Fabiovi," řekl o Cannavarovi Pavel Nedvěd.

V létě, když už bylo jasné, že Juventus bude přeřazen do Serie B, dostal nabídku od Realu Madrid. "Taková se neodmítá," pravil Fabio Cannavaro a rychle zapadl i do sestavy Bílého baletu. Na dresu nosí číslo 5, které ještě na jaře patřilo Zinedinu Zidanovi. S Realem by si rád splnil ještě jeden fotbalový sen - vyhrát Ligu mistrů.

FABIO CANNAVARO
Země: Itálie
Narozen: 13. 9. 1973
Klub: Real Madrid
Post: Obránce, střední či krajní
Reprezentace - starty/góly: 104/1
Debut: 7. ledna 1997 v utkání proti Severnímu Irsku
Účastník MS 1998, 2002, 2006
Účastník ME 2000 a 2004
Mistr Evropy "21" 1992 a 1996
Účastník OH 1996
2x vyhrál ligu s Juventusem (o oba tituly klub kvůli korupční aféře přišel)
Manželka Daniela, synové Christian, Andrea, dcera Martina
Zlatý míč za rok 2006
1. FABIO CANNAVARO (Itálie/Real Madrid)173 bodů
2. GIANLUIGI BUFFON (Itálie/Juventus)124
3. THIERRY HENRY (Francie/Arsenal)121
4. RONALDINHO (Brazílie/Barcelona)73
5. ZINÉDINE ZIDANE (Francie)71
6. SAMUEL ETO'O (Kamerun/Barcelona)67
7. MIROSLAV KLOSE (Německo/Brémy)29
8. DIDIER DROGBA (Pobř. slonoviny/Chelsea)25
9. ANDREA PIRLO (Itálie/AC Milán)17
10. JENS LEHMANN (Německo/Arsenal)13

Reklama

Související témata: