Hlavní obsah

Sudí Zejda dostal za korupci podmínku a pokutu

OSTRAVA

Verdikt nad nejpikantnější kapitolou rozsáhlé korupční aféry, která před dvěma lety otřásla českým fotbalem, vynesl v úterý Okresní soud v Ostravě. Rozhodčím Václavu Zejdovi a Jaroslavu Gruberovi a dvěma bývalým funkcionářům Radomíru Hruboňovi a Gustavu Santariusovi rozdal podmíněné a peněžité tresty a všem také na různě dlouhou dobu zakázal další působení v profesionálním sportu.

Foto: PRÁVO/Aleš Honus

Zleva obžalovaní rozhodčí Václav Zejda a Jaroslav Gruber a bývalí funkcionáři Radomír Hruboň a Gustav Santarius.

Článek

Rozhodčí Václav Zejda dostal sedm měsíců vězení s dvouletým podmíněným odkladem za to, že se v roce 2004 nechal uplatit nejen nabídkou peněz, ale využil i nabídky erotických hrátek s prostitutkou na horském hotelu v Beskydech, který shodou okolností patří dalšímu a v jiné kauze již dříve potrestanému rozhodčímu Lubomíru Půčkovi.

Bývalý člen vedení fotbalového klubu SFC Opava Gustav Santarius, který dámskou společnici Zejdovi zprostředkoval za ovlivnění zápasu mezi Opavou a Olomoucí, dostal podmínku šest měsíců s dvouletým odkladem. Oba navíc vyfasovali peněžité tresty (Zejda 130 tisíc a Santarius 50 tisíc korun).

Stejně dlouhé podmíněné tresty v délce šest měsíců s odkladem na dva roky dostali ředitel druholigových Vítkovic Radomír Hruboň a rozhodčí Jaroslav Gruber. Hruboň Gruberovi v roce 2004 nabízel sto tisíc za vítězství Vítkovic v Mostě, Zejdovi zase nabízel padesát tisíc, pokud Vítkovice porazí Drnovice.

Rozsudek byl vynesen v nepřítomnosti všech obžalovaných, kteří k soudu nedorazili.

Reklama

Související témata: