Hlavní obsah

Ronaldinho věří, že si na klubovém MS splní dětský sen

NAGOJA

Brazilský míčový kouzelník Ronaldinho má už bohatou sbírku trofejí, ale vítězství z mistrovství světa klubů v ní zatím schází. Hvězda Barcelony může další primát získat už příští neděli, kdy bude v Jokohamě korunován nový neoficiální vládce světového klubového fotbalu. Ten vystřídá na trůnu loňského vítěze FC Sao Paulo.

Článek

Ronaldinho tvrdí, že je pro něj velkou motivací přivést Barcelonu k dalšímu vítězství. Katalánský velkoklub ještě nikdy klubové mistrovství světa ani předchůdce této soutěže Interkontinentální pohár nevyhrál. "Už jako malý kluk jsem toužil po tom, abych tenhle titul získal," citovaly Ronaldinha internetové stránky Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která klubové mistrovství světa organizuje. "Letos jsem chtěl vyhrát Ligu mistrů, španělskou ligu a mistrovství světa. Když se nám to s Brazílií na světovém šampionátu nepovedlo, o to větší motivaci mám teď," uvedl Ronaldinho.

Barcelona a Internacional jsou nasazeni

V Japonsku se představí šest týmů, které triumfovaly v pohárových soutěžích na svých kontinentech. Evropu reprezentuje Barcelona, vítěz Ligy mistrů, Jižní Ameriku brazilský klub Internacional Porto Alegre. Právě tito největší favorité jsou nasazeni přímo do semifinálových soubojů, které jsou na programu až ve středu.

O právo zahrát si s nimi budou ve čtvrtfinálových kláních soupeřit novozélandský Auckland s Al Ahlí, egyptským klubem, které se poměří v zahajovacím nedělním zápase. O den později se utkají korejský Chonbuk Motors s mexickou Amérikou. Vítězové těchto duelů pak vyzvou největší favority, Barcelona narazí na vítěze duelu Chonbuk - América, Internacional na lepšího z dvojice Auckland - Al Ahlí. Turnaj vyvrcholí příští neděli, kdy jsou na programu zápas o třetí místo a pak finále.

Očekávání od mladíčka Alexandra

Barcelona na dalekou cestu vyrazí bez zraněných útočníků Eto'a a Messiho, Ronaldinho by však na hřišti chybět neměl. S napětím je očekáván velký mezinárodní debut sedmnáctiletého útočníka Pata Alexandra, který nastupuje za brazilský Internacional.

Minulý měsíc zažil v prvním mužstvu neobyčejnou premiéru - skóroval za pouhých 94 vteřin pobytu na hřišti a navíc ještě v duelu s Palmeiras připravil dvě branky. "Je to fenomenální hráč s obrovskou budoucností," tvrdí prezident klubu Fernando Carvalho. Pokud se Barcelona s Internacionalem podle očekávání dostanou do finále, bude k vidění zajímavý souboj Ronaldinha s jedním z jeho možných nástupců.

Brazilci berou klubové mistrovství světa velmi prestižně, skalp Barcelony je pro ně velkým lákadlem. Do Japonska za nimi dokonce přicestují dvě tisícovky fanoušků. "To pro nás bude ten nejlepší doping. Uděláme všechno pro to, aby zpáteční cestu do Brazílie vyplnili oslavami," řekl kouč Internacionalu Abel Braga. "Víme, že Barcelona je velkým favoritem. Ale když zopakujeme výkony z Poháru osvoboditelů, titul není nereálný," dodal Braga.

Program mistrovství světa klubů:
10. prosince - čtvrtfinále:
Auckland City - Al Ahlí (11:20 SEČ, Toyota/Nagoja),
11. prosince - čtvrtfinále:
Chonbuk Motors - América (11:20, Tokio),
13. prosince - semifinále:
vítěz Auckland/Al Ahlí - Internacional de Porto Alegre (11:20, Tokio),
14. prosince - semifinále:
vítěz Chonbuk Motors/América - Barcelona (11:20, Jokohama),
15. prosince:
utkání o 5. místo (11:20, Tokio),
17. prosince:
utkání o 3. místo (8:20, Jokohama),
17. prosince:
finále (11:20, Jokohama).

Reklama