Hlavní obsah

Slavia v silvestrovském derby smetla Spartu

PRAHA

Tradice silvestrovského derby fotbalových internacionálů zůstala zachována. Slavia v neděli porazila Spartu 5:0 a v jednadvacátém duelu bývalých hráčů nejslavnějších českých klubů zvítězila již popatnácté. Vůbec poprvé však vyhrála s čistým skórem.

Článek

Po roční odmlce derby uzavřelo fotbalový rok na domácích hřištích, protože před rokem se zápas hrál výjimečně na Nový rok. Slávisté kralovali i v utkání hráčů nad padesát let, v němž zvítězili vysoko 10:5.

Červenobílí nastoupili k hlavnímu zápasu bez řady obvyklých opor. Kvůli zranění se omluvili Karel Jarolím, Hrdlička starší i Váňa, a tak musel do hry zasáhnout například i Miroslav Beránek, který už odehrál předzápas starších internacionálů. Zvlášť zajímavý byl duel pro Petra Vrabce (Sparta) a Pavla Medynského (Slavia), kteří nyní působí v opačném klubu než během hráčské kariéry. Vrabec jako asistent u slávistického áčka, Medynský u sparťanského dorostu.

Sparťané tým omladili a poprvé v derby bývalých hráčů dostali šanci například Horst Siegl a Jiří Novotný, kteří ještě na podzim sbírali prvoligové starty. "Hrát jsem vůbec neměl, protože mě trápí chřipka. Původně jsem přivezl na zápas klubového prezidenta Chovance z hor a nakonec jsem dostal příkaz také nastoupit. Ale ta nemoc měla navrch," zalitoval současný letenský asistent Siegl.

Opatrný zápas

Stejně jako v minulých letech se hrál především opatrný zápas, v němž měly taktické pokyny navrch nad exhibičními prvky. I proto se do první brankové šance probil debutující Pavel Kuka až ve 14. minutě, ale stejně jako vzápětí Horňák nedokázal překonat brankáře.

Slávisté však v závěru poločasu předvedli své kombinační schopnosti a dvěma brankami se dostali do rozhodující trháku. První gól dal Pavel Řehák, který je s 13 góly nejlepším střelcem historie derby. "Chvíli jsme se rozdýchávali, ale po vedoucí brance jsme se zklidnili a znovu zápas dotáhli do vítězného konce. Jako obvykle," uvedl Řehák.

Sparta ani po pauze nenašla zbraň, kterou by zápas zvrátila. Navíc Slavia přidala po třetím rohu z penalty další gól a vítězství si už nenechala sebrat. V poslední minutě výborný výkon korunoval nádherným gólem na 5:0 Luboš Kozel.

Nad 35 let:
Slavia - Sparta 5:0 (2:0)
Branky: 21. Řehák, 24. F. Veselý ml., 30. Příložný z pen., 45. Jindráček, 50. Kozel. Rozhodčí: Zvonič - Krondl, Benát. ŽK: Řehák, Šimůnek (oba Slavia). Penalty: 3:2. Diváci: 2700.
Slavia: Klíma - Šimůnek, Janů, Kozel, Medynský, Jeslínek, F. Veselý ml., Zákostelský, Kuka, Řehák, Jindráček, Klusáček, Příložný, Beránek. Trenér: Mareš.
Sparta: Sova - Bielik, Chovanec, Vrabec, Horňák, Frýdek, Čabala, Kočí, J. Novotný, Denk, J. Jarolím, Sopko, Vonášek, Mlejnek, Siegl. Trenér: Bartoň.
Nad 50 let:
Slavia - Sparta 10:5 (4:3)
Branky: Příložný 4, Beránek 2, Lubas 2, Peclinovský, Zlámal - Kabyl 2, Slaný, Stratil, Kotal. Rozhodčí: Benát.
Slavia: Šticha - D. Herda, P. Herda, Lubas, Pauřík, Peclinovský, F. Veselý starší, Zlámal, Beránek, Příložný, M. Novák.
Sparta: Brabec - Caudr, Dyba, Kabyl, Kotal, Pešice, Raška, Slaný, Stratil, Táborský, Tenner, Vojta, S. Bouška.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen