Hlavní obsah

Foe nastupoval nemocný, navíc odmítl střídat

PAŘÍŽ

K tragickému úmrtí fotbalista Marka-Viviena Foeho možná nemuselo dojít. Trenér kamerunské reprezentace Winfried Schäfer chtěl osmadvacetiletého záložníka ve druhé půli semifinále Poháru FIFA proti Kolumbii vystřídat, ale hráč to odmítl. Navíc vyšlo najevo, že hvězda 'Lvů' se už před utkáním necítila moc dobře.

Foto: ČTK

Kamerunský fotbalista Marc-Vivien Foe se při semifinále Poháru FIFA zhroutil na trávník a život mu nevrátila ani okamžitá lékařská pomoc.

Článek

Prohlásila to jeho manželka s tím, že Foea sužovala zřejmě úplavice. "Poslední dva nebo tři dny se necítil dobře, měl žaludeční problémy," řekla šokovaná Marie-Louisa. "Když se pak na trávníku skácel, nepomyslela jsem na to, že by mohl zemřít. Myslela jsem si, že vstane, nebo že ho dají do pořádku za postranní čarou...," hlesla.

Jejímu muži však už nebylo pomoci, nezachránil ho ani rychlý zákrok lékařů, kteří se marně snažili obnovit činnost srdce dlouhých pětačtyřicet minut. A to vše Marie-Louisa Foeová sledovala z hlediště.

Foe přitom v den zápasu navštívil doktora. A nakonec na hřiště vyběhl. "Chtěl totiž strašně moc hrát. Vždyť se hrálo v Lyonu, kde dlouho působil. Chtěl se předvést, ale lékař mu mohl říci: Ne!," dodala žena, která zůstala sama se třemi dětmi.

Nastoupí se sedmnáctkou

Že není všechno v pořádku, si po pár minutách druhého poločasu všiml trenér Schäfer. Zdálo se mu, že jedna z opor týmu ztrácí rychlost, ale zkušený fotbalista prý kouče ujistil, že může hrát dál. "O pár minut později zkolaboval," citoval německého kouče britský list The Guardian. "Marc odmítl jít ze hřiště. Říkal, že se cítí dobře a chce zůstat na trávníku a pohlídat náš postup do finále," prozradil s odstupem podrobnosti ze zákulisí utkání, které Kamerun vyhrál 1:0.

Foeho smrt zasáhla celý fotbal a především kluby a země, kde sympatický fotbalista působil. Zástupci Racingu Lens a Olympique Lyon, jejichž dres také oblékal, se rozhodli uspořádat v lyonské katedrále svatého Jana za hráče smuteční mši.

Už v pátek vyřadil jeho poslední zaměstnavatel Manchester City na Foeho počet dres s číslem 23, které v klubu nosil. V nedělním finále Poháru FIFA proti Francii nastoupí Kamerunci v bílých dresech s číslem 17, jež v reprezentaci patřilo jejich zesnulého spoluhráči.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín