Hlavní obsah

Beckham odchází do důchodu, socceru prý ale hodně pomůže

PRAHA

Beckham odchází za penězi do fotbalového důchodu, tvrdí jedni v čele s legendárním fotbalovým útočníkem Garrym Linekerem. Fotbalu, kterému se v zámoří říká soccer, a jeho rozmachu ve Spojených státech pomůže jako nikdo jiný v historii, oponuje zase nadšeně druhá strana.

Článek

Mnoho rozporuplných reakcí vyvolala zpráva o tom, že populární fotbalista David Beckham v létě opustí slavný Real Madrid a vyrazí do Major League Soccer, kde bude hájit barvy Los Angeles Galaxy.

V Los Angeles jsou ale ze senzačního přestupu a získání věhlasné posily nadšeni. "David Beckham bude mít na fotbal v Americe větší vliv než kterýkoliv jiný sportovec ve svém odvětví na celém světě," prohlásil Timothy J. Leiweke, prezident Los Angeles Galaxy.

Fotbalovou ligu v Americe už na sklonku svých kariér hráli fenomenální Pelé, Beckenbauer, Cruyff či George Best, přesto "soccer" léta v popularitě kulhá daleko za americkým fotbalem, baseballem, basketbalem a ledním hokejem. S příchodem jednoho z nejznámějších sportovců světa, který platí hlavně za reklamní ikonu, se ale prý fotbal může začít dostávat z amerického sportovního podpalubí.

Způsobí převrat, doufají v zámoří

"Je úplně jiná doba. Teď je naše soutěž stabilizovaná, není to jako v době NASL v sedmdesátých letech," připomněl zástupce komisionáře Major League Soccer Ivan Gazidis krach předchůdce současné soutěže. "Máme fanouškovskou základnu, jsme na jiném stupni kulturního vývoje," připomněl Gazidis, že Beckham nepřichází jako úplný průkopník do neznáma, kterým byl třeba Pelé, ale do fungující soutěže. "Beckham tady může způsobit převrat, na světě možná není hráč, který by měl takovou hodnotu. A přichází k nám navíc na vrcholu sil," dodal Gazidis.

V zámoří prý vůbec nepochybují, že Beckham přitáhne mnoho pozornosti a zvýší zájem o zámořskou ligu. Také konkurenti Los Angeles si myslí, že Beckhamův příchod po všech stránkách soutěži prospěje. "Je to prostě fantastická věc. Beckham bude mít obrovský přínos na hřišti i mimo něj. A na své si rozhodně přijdou i naši fanoušci," řekl trenér Toronta Mo Johnston.

A na slavného spoluhráče se prý těší i tým. Reprezentační útočník Landon Donovan prý nebude nijak žárlit na to, že ztratí pozici nejobletovanějšího muže v týmu Galaxy. "Je těžké vyjádřit, co všechno pro nás jeho přítomnost bude znamenat. Jeho získání je pro klub marketingový sen a navíc je to kluk, který pořád umí hrát zatraceně dobře," tvrdil Donovan.

V podstatě skončil, tvrdí Lineker

Beckhamovo angažmá v Los Angeles ale zdaleka nevzbuzuje jen bezbřehé nadšení. Například někdejší hvězda anglické reprezentace a Beckhamův krajan Garry Lineker soudí, že rozloučení se s vrcholnými evropskými soutěžemi znamená v podstatě konec s velkým fotbalem.

"To je vlastně takový odchod do polovičního důchodu," komentoval Lineker Beckhamovu volbu. "Ale já jsem udělal něco podobného. Když jsem končil kariéru, tak jsem šel do Japonska. Byl to zajímavý zážitek, přiblížil jsem tam fotbal lidem a ještě jsem si tam přišel i na slušné peníze," uvedl Lineker.

Sám prý se dokáže do Beckhamovy kůže vcítit a chápe, proč se rozhodl pro zámoří. "On hrál za dva velké kluby a kam potom chcete jít? Každá volba by byla krokem zpět. Takhle navíc zažije něco nového a zajímavého, proto lze rozumět, proč v Los Angeles na Beckhama tolik zapůsobili," dodal Lineker.

Nejlépe placený sportovec?

Beckham se může v Los Angeles těšit na královské podmínky, pobírat by měl plat ve výši tří miliónů dolarů, což je víc, než dostává zbytek týmu dohromady. To některé konkurenty dráždí.

"Je to hanba, jestli je pravda to, co jsem o jeho výdělku slyšel. Nemůžete prostě dát tolik peněz jednomu člověku," zlobil se hráč Colorada Rapids Terry Cooke, někdejší Beckhamův spoluhráč z Manchesteru United. A to ještě možná nevěděl o tom, že celkové Beckhamovy příjmy včetně reklamy se mohou podle odhadů vyšplhat až na sto miliónů dolarů ročně, což by z něj mohlo učinit nejlépe vydělávajícího sportovce světa.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice