Hlavní obsah

Nigerijci zlákali k fotbalové reprezentaci Vogtse

BERLÍN

Trenér německých mistrů Evropy Berti Vogts se stal novým koučem fotbalové reprezentace Nigérie. Zástupci africké země, která se neprobojovala na loňské mistrovství světa, ale ve světovém žebříčku FIFA se drží v elitní desítce, přijeli za šedesátiletým Vogtsem na sklonku minulého týdne do Německa k prvním jednáním a podle listu Bild se dohodli na spolupráci.

Článek

Vogtsovi začne smlouva platit od 1. března a poběží do roku 2010, kdy se uskuteční příští světový šampionát. "Je to pro mě obrovská výzva. Šíleně se těším," citoval Bild Vogtse.

Do Afriky prý zamíří na konci ledna, pracovat ale bude z Evropy. "Další mistrovství světa je v Africe, proto mají teď zájem o německé trenéry," dodal Vogts s odkazem na fakt, že svaz Pobřeží slonoviny na podzim angažoval Uliho Stielikeho.

Dvojnásobní afričtí mistři z Nigérie údajně zvažovali mezi Vogtsem a francouzským trenérem Philippem Troussierem, který mužstvo už v minulosti vedl. Každopádně hledali cizince, pod jejichž vedením slavili největší úspěchy. K nim patřil i triumf na olympiádě v Atlantě. "Nejdůležitější je, že jsme našli osobnost, která náš fotbal pozvedne na vyšší úroveň," řekl k Vogtsovi šéf tamního svazu Sani Lulu.

Na lavičku po více než dvou letech

Vogts, jenž získal jako hráč titul mistra Evropy i světa a Němce vedl během jejich zlaté jízdy na Euru 1996, trénoval v nedávné době také reprezentaci Skotska. Nyní je s fotbalem spjatý jako televizní expert, k trénování se vrátí po 26 měsících.

Německé agentury připomněly, že jeho návrat se jeví jako překvapivý. Krátce po 60. narozeninách v nedávných rozhovorech uvažoval spíš o jiné roli a v německé lize. "Stát se sportovním ředitelem a prosadit střednědobou filozofii - to si umím představit. Ale být trenérem a nechat se po pěti prohrách vyhodit - to už není můj svět," prohlásil.

Dvojnásobné africké mistry Nigerijce do konce února ještě povede jejich krajan Augustine Eguavoen. Ten by se pak mohl stát Vogtsovým asistentem.

Reklama

Související témata: