Hlavní obsah

Na kongresu UEFA Blatter podpořil Platiniho, Vengloš dostal řád

DÜSSELDORF

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter na kongresu UEFA v Düsseldorfu znovu vyjádřil svou podporu Michelovi Platinimu. Učinil tak pouhý den před volbami nového prezidenta UEFA, v nichž se Platini postaví Lennartu Johanssonovi, dosavadnímu prvnímu muži evropského fotbalu.

Článek

Švéda jeho projev viditelně popudil a podle agentury Reuters roztržka zastínila program prvního dne, v němž se rozdělovaly řády za zásluhy. Mezi vyznamenanými byl i bývalý trenér československé reprezentace Jozef Vengloš.

Blatter ve svém projevu k delegátům z 52 členských zemí řekl, že by raději viděl zvolení jedenapadesátiletého Platiniho. "Nechci snižovat zásluhy Johanssona, ale mé sympatie má Platini. Nemám hlasovací právo, mám však právo říct svůj názor," řekl Blatter, který Johanssona před osmi lety porazil při volbách předsedy FIFA.

Johansson neskrýval své roztrpčení a Blatter si ho neudobřil, ani když vypočítal jeho zásluhy o evropský fotbal a o uspořádání mistrovství světa v roce 2006. "Mluví jednou tak a jednou tak. Nejdřív mě přemlouvá, abych znovu kandidoval, a pak přejde na druhou stranu. To je celý on, ale já touhle cestou jít nechci," zlobil se Švéd.

Zisk UEFA za poslední sezónu - přes 32 miliónů eur

Zároveň vyslovil obavy o budoucnost UEFA v případě, že v pátek vyhraje jeho francouzský sok. Platini si prý určitě nenechá Švéda Larse-Christera Olssona jako generálního sekretáře a UEFA se tak může dostat do organizačních potíží.

Zatím však s fungováním organizace převládá spokojenost a ekonomická zpráva to jen potvrdila. UEFA podle ní vykázala za sezónu 2005/06 příjmy ve výši více než 700 miliónů eur, což je asi 19 miliard korun. Většinu z nich sice hned rozdělila, ale přesto se může pochlubit ziskem, přesahujícím 32 miliónů eur, tedy 900 miliónů korun.

Na straně příjmů představuje největší položku finančně velmi úspěšná Liga mistrů, jejíž televizní práva vynesla 481 miliónů eur. Z nich bylo 436 miliónů rozděleno mezi 32 účastníků této lukrativní soutěže.

Dalších 116 milionů přinesli do pokladny unie sponzoři a UEFA už vydělává i na mistrovství Evropy, které se uskuteční v příštím roce v Rakousku a Švýcarsku. Už teď za něj dostala 45 milionů eur a celkově počítá s částkou 585 milionů. Z toho téměř polovinu získá za prodej televizních práv. Vlastní majetek UEFA měl k 30. červnu 2006 hodnotu 242 milionů eur.

Srovnání prosperity s předchozími lety je nesnadné. UEFA totiž vůbec poprvé oznámila výsledky hospodaření za sezonu nikoli za kalendářní rok.

Oceněný Vengloš

Slavnostní předehrou před páteční volbou bylo dnešní odměňování osobností, které se výrazně zasloužily o rozvoj fotbalu. Byl mezi nimi i bývalý trenér československé reprezentace Jozef Vengloš. Sedmdesátiletý Slovák byl mimo jiné asistentem Václava Ježka u týmu mistrů Evropy v roce 1976. Trénoval kluby i reprezentační týmy v mnoha zemích tří kontinentů. Od skončení trenérské kariéry pracuje jako člen technické skupiny FIFA. V Düsseldorfu převzal diamantový řád.

Stejné vyznamenání obdrželi Francouz Jean Appietto, Španěl Josep Lluis Vilaseca Guasch a in memoriam Ital Giacinto Facchetti. Ještě cennější rubínový řád pak dostali Rus Nikita Simonjan a Rakušan Hans Reitinger a posmrtně i legendární maďarský fotbalista Ferenc Puskás a polský trenér Kazimierz Górski.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice