Hlavní obsah

Češi věří v úspěšnou spolupráci s Platinim

Vedení Českomoravského fotbalového svazu nezveřejnilo, jestli při dnešní volbě předsedy UEFA podpořilo Lennarta Johanssona, či Michela Platiniho. Věří ale v úspěšnou spolupráci s vítězným francouzským internacionálem, který po sedmnácti letech vystřídal ve funkci právě Johanssona. Dnešní verdikt pak vyvolal ve fotbalové Evropě rozporuplné reakce.

Článek

"Dnešní vítězství Platiniho momentálně žádné zásadní změny pro český fotbal neznamená. Musíme počkat na další jednání," řekl generální sekretář svazu Petr Fousek. Podle něj je zatím předčasné řešit otázku, jestli Platiniho triumf může v budoucnu českému fotbalu přinést zvýšení počtu míst v prestižní Lize mistrů.

Platini při své kandidatuře totiž slíbil, že by rád změnil poměr sil v prestižní soutěži tak, že by ubral počet míst nejvyspělejším zahraničním soutěžím. "Je to zatím jenom pracovní studie a návrh a změny budou během na dlouhou trať," řekl Fousek.

"Stejně jako návrh na zvýšení počtu účastníků na mistrovství Evropy ze šestnácti na čtyřiadvacet. Kdybychom chtěli kandidovat na jeho pořádání, bylo by to pro nás logisticky mnohem složitější, ale zase by se zprůchodnila cesta na závěrečný turnaj pro naši reprezentaci," upozornil Fousek.

Panenku volba potěšila

Česká strana už Platinimu stačila přímo v Düsseldorfu pogratulovat k vítězství a nyní se chystá na vzájemnou spolupráci. "Nebude složité navázat na jednání uskutečněná s Michelem Platinim v listopadu v Praze a v prosinci v Paříži," uvedl Fousek s tím, že ČMFS má prý výborné vztahy s oběma kandidáty na předsednickou funkci.

"Vzhledem k tomu využijeme možnosti nezveřejňovat svůj hlas. Ten je však v zájmu českého i evropského fotbalu. I přes těsný výsledek voleb doufáme v jednotu evropského fotbalu," dodal Fousek.

Bývalého reprezentanta Antonína Panenku, který se s Platinim osobně dobře zná, vítězství legendárního francouzského fotbalisty potěšilo. "Johansson určitě svoji funkci dělal dobře, když v ní zůstal tak dlouho, ale po 17 letech podle mě nadešel správný čas k tomu, aby došlo ke změně. Platini přinese do celého dění čerstvý vítr, bude mít nové nápady a vize. Je dobře, že do takové funkce usedl člověk s bohatými hráčskými zkušenostmi, navíc je to už i velmi vyspělý funkcionář," řekl Panenka.

Francouzi vyhráli další světový šampionát

Podobný názor jako Panenka měl i někdejší rumunský reprezentant Ioan Lupescu, který se dnešní volby zúčastnil jako jeden z členů rumunské delegace. "Věřím, že Platini dá celé organizaci důležité impulzy. Je mladý, ale už tak dost zkušený. UEFA v minulých letech udělala dobrou práci, teď musí najít svoji cestu Platini," řekl Lupescu s tím, že Rumunsko podpořilo při tajné volbě Platiniho.

Vítězství Platiniho přivítal i předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter, který dnešního vítěze otevřeně podporoval už před volbami. "Není to pro mě žádné překvapení. Moc se na spolupráci s ním těším, protože máme podobný názor na fotbal. Nepovažujeme ho jenom za nástroj na vydělávání peněz," uvedl Blatter.

Nadšení zavládlo po zveřejnění výsledků voleb ve Francii. "Jsem za Michela nesmírně rád, že mu vyšla jeho kampaň plná vášně a odvahy. Pro náš sport je to výborná věc, že do takové funkce usedne někdejší špičkový hráč, jakým byl Platini," řekl trenér francouzské reprezentace Raymond Domenech. "Jsem tak šťastný, jako kdyby Francie znovu vyhrála světový šampionát," podotkl tiskový mluvčí francouzského svazu William Gaillard.

Švédové jsou šokováni

Ne všude ale Platiniho vítězství způsobilo nadšení. Například ve Švédsku, které mělo díky Johanssonově působení v čele UEFA ve fotbalové diplomacii velmi silnou pozici, netajili rozčarování. Představitelé švédského svazu byli po zveřejnění výsledků prý v šoku.

"UEFA je neuvěřitelně úspěšnou organizací a Johansson je neuvěřitelně úspěšný šéf. Pro švédskou federaci je těžko pochopitelné, proč došlo ke změně. Rozhodnutí je nešťastné pro UEFA, Johanssona i celý švédský fotbal," stojí v oficiálním prohlášení švédského svazu.

Vítězství "malých zemí"

Také fotbalová velmoc Německo přijalo Platiniho úspěch spíše chladně. "Člověk to musí respektovat. Vyjádřili jsme před kongresem jasné stanovisko, ale teď to bude pokračovat s Platinim. Očekávám korektní spolupráci," prohlásil "Císař" Franz Beckenbauer, viceprezident německého svazu.

Theo Zwanziger, druhý z viceprezidentů v Německu, dlouho dopředu projevoval sympatie Johanssonovi, proto jej dnešní volba nepotěšila. Vítězství Platiniho označil za "vítězství malých zemí". "Teď se musí od sociální romantiky přejít rychle zase k realitě, aby šlo všem dohromady o to nejdůležitější, o fotbal. Přes to všechno jsem smutný, protože odchází někdo, komu se dá sotva něco vyčítat," litoval Zwanziger Johanssonova odchodu.

Reklama

Související témata: