Hlavní obsah

Mokrý: Platini je pro nás dobrá varianta

Předseda ČMFS Pavel Mokrý hovořil s deníkem Právo o volbě Platiniho šéfem UEFA. V rozhovoru mimo jiné řekl, že volba bývalého francouzského reprezentanta je pro český fotbal výhodná.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pavel Mokrý (vpravo)

Článek

Co znamená volba Michela Platiniho z pohledu fotbalu v Česku?

Nám bylo svým způsobem jedno, kdo bude zvolen. Dobré vztahy máme s Platinim i Johanssonem. Volba Platiniho pro nás je dobrou variantou v tom smyslu, že slíbil víc prosazovat zájmy menších svazů.

Komu dalo Česko hlas?

To neprozradím a jak jsem naznačil, není to podstatné.

Hovořili jste s novým předsedou i o fotbale u nás?

Hovořili jsme spolu na toto téma už při jeho loňské podzimní návštěvě v Praze a také ve čtvrtek na kongresu. Máme k sobě názorově blízko a blíž jsme si i věkově. Lenart Johansson je přece jen jiná generace. Platinimu jsem hned po zvolení blahopřál. Slíbil, že v rámci své cesty po evropských zemích se co nejdříve opět podívá do Prahy.

Na valnou hromadu příští týden nepřijede?

Ne, má jiné starosti. Na rozdíl od Johanssona chce řídit evropský fotbal z jeho oficiálního sídla ve švýcarském Nyonu, kam se přestěhuje.

Má Česko v nejbližších letech naději získat místo v exekutivě UEFA?

Těžko, protože se hodně přihlíží k délce praxe kandidujícího předsedy v národním svazu. Minimem je jedno volební období. Já jsem ve funkci teprve rok, ale už jsem členem komise mládeže a neprofesionálního fotbalu UEFA. Generální sekretář ČMFS Petr Fousek vede evropskou futsalovou komisi. Jaroslav Dudl má významné postavení mezi delegáty UEFA. Platini nám slíbil pomoc v získání míst v dalších orgánech UEFA.

Změní se politika UEFA s volbou nového předsedy?

V zásadě určitě ne. Platini chce zlepšit vztahy UEFA s Evropskou unií a dát větší možnost menším zemím, aby se jejich zástupci mohli dostat do Ligy mistrů a měli i šanci zahrát si na evropských šampionátech.

S tím souvisí i návrh na rozšíření účastníků mistrovství Evropy na čtyřiadvacet?

Určitě. Nyní bude vypracována studie, která by ale neměla nic změnit na tom, že v roce 2012 hrát EURO už čtyřiadvacet účastníků.

Reklama