Hlavní obsah

Do fotbalové jednadvacítky se vrací sparťan Hušek

PRAHA

Na pondělní tiskové konferenci v pražském hotelu Praha oznámil nominaci také trenér jedenadvacítky Ladislav Škorpil. Do výběru se po podzimním tajemném zmizení vrací sparťanský záložník Luboš Hušek. "Lvíčata" čeká v únoru přípravný turnaj v Portugalsku. Vrcholem roku bude mistrovství Evropy, které v červnu hostí Nizozemsko.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Mladí reprezentanti se na přípravném turnaji utkají se Slovinskem a podle výsledku tohoto zápasu poté buď s Estonskem, nebo domácími Portugalci. S týmem odletí i záložník Hušek, čerstvá sparťanská posila.

Ten se ve Škorpilově nominaci objevil poprvé od záhadného zmizení před říjnovou baráží o evropský šampionát s Bosnou a Hercegovinou. "Doba zloby je pryč, přichází čas společné tvůrčí práce," komentoval to trenér a s obvyklou nadsázkou dodal: "Dokonce vyjádřil radost z nominace."

Největší problém současné jedenadvacítky vidí Škorpil v útočnících: "Hrotoví hráči mají slabou produktivitu i výkony. Vždycky tápu, koho z nich nominovat." Situace dospěla tak daleko, že na barážový dvojzápas nominoval Jana Blažka. Liberecký útočník však ještě stále patří o dvě věkové kategorie níže.

Mareček s týmem bude

Škorpil se může i nadále spolehnout na pomoc svého asistenta Vlastislava Marečka. Uznávaný trenér na začátku roku odstoupil kvůli závažné nemoci z funkce hlavního kouče Teplic. "Mareček s námi pojede, už si i maluje standardní situace," prohlásil s úsměvem Škorpil.

Jednoho ze soupeřů na červnovém kontinentálním šampionátu naopak trenér opustil. Anglický tým již dále nepovede Peter Taylor, který se funkce zřekl, aby se mohl naplno soustředit na klubové povinnosti u Crystal Palace. Škorpil si nemyslí, že by jeho nástupce zkusil za půl roku učinit radikální změny ve složení a filosofii mužstva.

Na otázku, proč trenér odejde od týmu půl roku před šampionátem po úspěšně zvládnuté kvalifikaci, odpověděl: " Může za to vedení ligového klubu, který jej zaměstnává. Nejdřív trenérovi říkají ať to jde dělat. Doufají, že tak snáz získají mladé nadějné hráče do svého mužstva. Jakmile se ale v lize párkrát prohraje, svedou to na trenéra a jeho vytíženost u reprezentace."

Do přípravy mladších ročníků nezasahoval

V týmu lvíčat chybějí kvůli zranění dvě tradiční opory: obránci Roman Hubník z Olomouce se sparťanem Michalem Kadlecem. Hubníka trápí břišní svaly, Kadlece zase koleno.V nominaci jsou i dva krajánci: obránce Martin Knakal z řeckého Xanthi a útočník Michal Papadopulos z Leverkusenu. Šanci znovu dostane brankář druholigového Sokolova Josef Kubásek, který na sebe upozornil při svém premiérovém startu v Itálii.

Škorpil do Portugalska tentokrát nevezme hráče z mladších ročníků 1987 a 1988, kteří by také do jednadvacítky mohli nakouknout. "Ročník 1987 čeká příprava na mistrovství světa dvacetiletých v Kanadě, ročník 1988 zase kvalifikace o mistrovství Evropy do 19 let. Po domluvě s trenéry výběrů jsme se rozhodli, že nebudeme narušovat jejich přípravu. Na druhou stranu rozhodně nijak není vyloučena možnost použití těchto hráčů na našem mistrovství Evropy," řekl Škorpil.

Jednadvacítka se sejde příští neděli v Praze, v pondělí odcestuje z Prahy přes Frankfurt do Lisabonu. V úterý se Češi utkají se Slovinskem, o dva dny později budou s Portugalskem, nebo Estonskem hrát buď ve finále, nebo v zápase o 3. místo.

Nominace:
Brankáři: Kubásek (Sokolov, 1 start v jednadvacítce/0 vstřelených branek), Zlámal (Zlín, 8/0).
Obránci: Kaufman (Teplice, 22/0), Kladrubský (České Budějovice, 2/0), Klein (Teplice, 17/0), M. Knakal (Xanthi, 7/1), Latka (Slavia Praha, 23/1), Pudil (Liberec, 14/1).
Záložníci: Frejlach (Liberec, 8/3), Holek (Brno, 5/0), Hušek (Sparta Praha, 11/0), Jirsák (Teplice, 15/2), Rajtoral (Ostrava, 2/0), Volešák (Sparta Praha, 4/1).
Útočníci: Fillo (Plzeň, 5/0), Holenda (Liberec, 9/1), Kolář (Sparta Praha, 8/2), Papadopulos (Leverkusen, 22/3).

Reklama