Hlavní obsah

Na valné hromadě ČMFS se čekají střety

PRAHA

Částečné změny stanov, složení některých komisí a možná také další pokusy, jak se v budoucnu vyhnout patovým situacím při volbě předsedy. To všechno může přinést valná hromada Českomoravského fotbalového svazu, která se uskuteční v sobotu v Praze.

Článek

Přestože letos se nový předseda nevolí, slibuje jednání fotbalových funkcionářů podobně vzrušené a konfliktní střety jako v roce 2005. Očekává se totiž boj mezi svazovým vedením a opozicí, kterou povede distancovaný místopředseda svazu a olomoucký ředitel Jiří Kubíček. Odlišné názory obou komor na různé záležitosti a především na zvolení předsedy dál zůstávají těžko řešitelným důvodem sporů.

Před dvěma lety se po opakovaných valných hromadách sice našel kompromis a do čela se posadil Moravou prosazovaný Pavel Mokrý, mnoho klidu do vztahů mezi oběma komorami to však nepřineslo.

O neustálý mediální ruch se staral především svazový místopředseda Kubíček, původně Mokrého velký spojenec, ale pak nesmiřitelný kritik celého svazového vedení. Loni v květnu mu disciplinární komise pozastavila výkon funkce za to, že vznášel obvinění, která se nikdy nepodařilo prokázat.

Jak předejít dalšímu volebnímu patu?

Šéfové svazu věřili, že Kubíček kvůli uloženému trestu na valnou hromadu nesmí, stejně jako jiní podobně potrestaní funkcionáři, ale soud rozhodl jinak. Předběžným opatřením Kubíčkovi účast na jednání umožnil, nikoli jako distancovanému místopředsedovi svazu, ale jako delegovanému funkcionáři prvoligové Sigmy Olomouc. A svým způsobem k napětí přispěl i výkonný výbor svazu, který chtěl původně uspořádat valnou hromadu bez účasti médií, ale nakonec od tohoto záměru upustil.

Návrh na vyřešení volebního patu sice v předkládaných stanovách není, ale je pravděpodobné, že ho někdo z delegátů předloží přímo na valné hromadě. Ve fotbalovém hnutí se diskutuje především o dvou modelech. Jeden z nich navrhoval, aby po neúspěšné volbě v komorách, které musí svorně potvrdit nového svazového šéfa, rozhodoval absolutní počet hlasů z obou komor. Takzvaný většinový model ale zamítla moravská strana, která je početně slabší a měla obavu, že by byla přehlasována.

Druhý, "procentuální" model, zase odmítá česká strana. Kubíček ale tvrdí, že ne tak jednoznačně, jak je prezentováno. Údajně ho podpořil i západočeský šéf Roman Berbr, který mívá v české komoře značný vliv. Není ale vyloučeno, že se delegáti rozhodnou jednat o třetí možnosti.

Možná vznikne třetí komora

V zákulisí se mluví už dva roky o vzniku "třetí" komory, v níž by byly profesionální kluby. Ta by patu zamezila, protože počet komor by byl lichý a ke zvolení předsedy by stačil souhlas dvou z nich. Avšak ani tato možnost zřejmě nemá naději na přijetí, proti je prý znovu Morava.

Oficiální návrh nových stanov počítá s několika podstatnými změnami, z nichž některé jsou opozicí vnímány jako přinejmenším kontroverzní. Kritikové návrhu tvrdí, že změny až příliš soustřeďují moc do rukou výkonného výboru.

To je příklad arbitrážní komise, jejíž členové byli dosud voleni, ale podle nového modelu by je jmenoval výkonný výbor. "Ve všech západoevropských zemích taková praxe je. A FIFA a UEFA nám takový systém doporučily," vysvětlil ČTK důvod návrhu šéf svazové legislativy Marcel Petrásek.

Kubíček má oporu v Lněničkovi

Naopak shodný názor má většina delegátů na to, aby se dosavadní odvolací a revizní komise rozdělila na dvě samostatné - pětičlennou odvolací a pětičlennou revizní komisi. "Tento návrh přišel z fotbalového hnutí i od samotné komise," naznačil Petrásek, proč by mělo být schválení tohoto bodu jednodušší.

Vedle Kubíčka bude zřejmě na navrhovanou podobu stanov v sobotu útočit i právník Ondřej Lněnička, který zastupuje Bohemians Praha. Ten je často označován jako hlavní Kubíčkův stoupenec v české komoře a k práci fotbalového svazu má řadu výhrad. Klubům v minulém týdnu rozeslal svou verzi návrhu stanov a vyzval je, aby svazový návrh nepodporovaly.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň