Hlavní obsah

Král Rosický: I druhé místo by bylo skvělé

PRAHA

Spokojený byl v pondělí večer kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický. Povedený rok 2006 završil vítězstvím v anketě Fotbalista roku. V pražském hotelu Hilton převzal už potřetí trofej pro nejlepšího českého fotbalistu, s těsným náskokem před loňským vítězem Petrem Čechem. "Já jsem dal Čechína na první místo," řekl Rosický novinářům na tiskové konferenci.

Článek

Gólman Chelsea ale dostal od fotbalové akademie o 78 hlasů méně a musel s spokojit s druhým místem. "I kdybych byl druhý, tak by to bylo skvělé. Máme spoustu dobrých fotbalistů. Určitě jsem s výhrou nepočítal, ale jsem moc rád, že jsem tuhle krásnou cenu získal," řekl Rosický, který repliku ceny přidá k již získaným oceněním. "Uložím ji na nějaké pěkné místo. Kam? To ještě nevím."

Záložník Arsenalu zhodnotil i rok 2006, v němž nebylo podle hlasování lepšího českého fotbalisty. "Určitě jsem vůbec neměl špatný rok. To, co jsem fotbalově potřeboval a přál si, se mi povedlo přestupem do Anglie. Jak se ukazuje, styl Arsenalu mi sedí. Nic lepšího mě potkat opravdu nemohlo. Dobře jsem zapadl, navíc jsem se stal kapitánem národního mužstva. Což je velká pocta. Jediným negativem bylo mistrovství světa, které se nám nepovedlo jak jsme si představovali," připomněl nevydařený letní šampionát.

Rosický výhru nečekal, v pondělí jej zaskočila ještě jedna věc - netradiční rozhovor pro německou televizi. "Vypadalo to jako normální rozhovor v němčině, akorát mi redaktor dal na konci pusu. To bylo samozřejmě překvapivé," smál se šestadvacetiletý hráč.

Překvapivá dortová válka pobavila
O vydařený pondělní večer se postarala i vtipná moderátorská dvojice Pavel Liška - Tomáš Matonoha. Jejich vtípkům a scénkám se diváci v sále vytrvale smáli. Vrcholem byla scénka, kdy chtěli ukončit letitou nenávist mezi fanoušky Sparty a Slavie.
Vybrali si dvě legendy obou klubů - sparťana Horsta Siegla a slávistu Pavla Kuku, kteří měli vlastním soubojem nevraživost ukončit dortovou válkou. Po hecování od moderátorské dvojice ale překvapivě své "zbraně" obrátili proti průvodcům večera. "Bylo to originální," ocenil scénku Vítězslav Lavička. "Byla to povedená scénka, celý večer se povedl," uznal i Tomáš Rosický.
Na jevišti sice zůstal nepořádek, ale diváci se smíchy popadali za břicho a ocenili všechny aktéry bouřlivým potleskem. "Byl jsem docela překvapený. Nečekal jsem, že si to prdnou do obličeje. Spíš do těla, když měli ty pláště," řekl Daniel Kolář. Oproti jiným podobným vyhlášením Fotbalista roku 2006 nudný nebyl.

Večer si užil i trenér roku Vítězslav Lavička. Kouč mistrovského Liberce ukončil pětileté panování reprezentačního lodivoda Karla Brücknera a s velkým náskokem 267 hlasů vyhrál. "Musím se přiznat, že jsem prožíval krásné chvíle. Svoji výhru ale neberu jako souboj mezi mnou a panem Brücknerem, kterého si moc vážím odborně i lidsky. Moje cena je vyústěním úspěšného období minulého roku. Tahle cena spolunáleží všem lidem v Liberci, chci jim za to poděkovat," poslal Lavička pozdravy na sever Čech. "Jsem zvědavý, jaké bude zítřejší setkání s týmem. Do klubové kasy rád něco zaplatím."

Klubová pokladna zajásá i na Spartě. Talentem roku je Daniel Kolář, Osobností roku pak gólman Jaromír Blažek. "No, teď si na nás pěkně vydělají," ušklíbl se veterán mezi tyčemi. "Já měl hlavně radost, že mi dával cenu můj kamarád Petr Bříza," řekl Blažek. Reprezentační dvojka očekává, že individuálních cen už příliš nezíská. "Co je ještě za ceny pro starce? Spíš ty individuální ceny budou ubývat. Tohle byla taková tečka." Spokojený byl i Daniel Kolář. "Jsem moc rád, že jsem tady mohl být," uvedl ofenzivní záložník Sparty.

Reklama