Hlavní obsah

Pavel Paska: Nemám zájem s někým bojovat

Do nechtěného zájmu médií se v posledních dnech dostal známý fotbalový agent Pavel Paska. Zástupce takových hvězd jako Tomáš Rosický nebo Milan Baroš kritizuje chování některých agentů, především pak Pavla Zíky. V rozhovoru pro deník Právo o sporech vykládal konkrétněji.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Pavel Paska

Článek

Vy jste několikrát kritizoval Pavla Zíku za jeho praktiky. Trváte na svých slovech?

Samozřejmě. Když něco řeknu, tak to platí a stojím si za tím.

Zíka tvrdí, že se jedná o závist agresívní konkurence...

Já nemám Zíkovi co závidět. Nezajímá mě. S ním jsem skončil a pokud vím, tak nejen já. On závidí, že agentura ISM má větší tradici.

Prý nemluvíte v některých případech pravdu, například s Kováčem podepsal smlouvu až po vypršení jeho kontraktu u vaší agentury...

K dispozici je písemný dokument, že smlouvu s Kováčem podepsal v době, kdy byl naším klientem.

V případě jednání o přestupu brněnského Mazucha věděl, že máte pověření Brna jednat o tomto fotbalistovi s Arsenalem a nevadilo mu to. Je to ojedinělé, že hráč má svého agenta a klub pověří jiného jednáním o přestupu?

To je záležitost klubu, jaké agentuře dá důvěru a zplnomocnění k jednání. Brno mě pověřilo, abych jednal o Mazuchovi s Arsenalem, protože mám velmi dobrý vztah s koučem Wengerem. Arsenal měl zájem, aby Mazuch přijel na testy. Řekl však, že v lednu přestup realizovat nechce. Brno se pak rozhodlo pro Leverkusen, takže Zíka přestup v lednu udělal. Arsenal však nabízel větší peníze.

Máte ještě jiná pověření na jednání o hráčích jiných agentů?

Sigma Olomouc mě pověřila jednáním o přestupu Romana Hubníka. Toho má pod smlouvou Zíka a chce ho prodat údajně do FK Moskva.

Dalibor Lacina, který od vás odešel, vám odvedl údajně některé hráče v čele s Ujfalušim...

S Daliborem Lacinou jsem neprodloužil smlouvu. On se osamostatnil, ale dva roky ode mne nemůže vzít žádného hráče. To je podle předpisů.

Vy se zabýváte jen fotbalem, nebo uvažujete také o jiných sportovních odvětvích?

Agentura International Sport Management se zabývá výhradně fotbalem. Další sporty mne co se týká činnosti opravdu nezajímají.

Před nedávnem jste hovořil o některých transferech jako o obchodu s bílým masem...

Tenhle výraz se mi vůbec nelíbí, protože je nedůstojný. Ale některé přestupy Zíky tomu odpovídají. V lednu odejde hráč s pompou do Turecka a v červnu se chudý vrací.

Myslíte si, že může schůzka agentů na ČMFS něco vyřešit?

Tu schůzku jsem inicioval, protože hráčští agenti už několik let nepatří pod FIFA, ale pod národní fotbalové svazy. V Česku je jednadvacet agentů, ale já jich znám tak šest. Svaz nás už tři roky nesvolal. Tato situace není dobrá. Vyvolává napětí mezi agenty, ale i kluby a hráči. Věřím, že schůzka stanoví, nebo spíš připomene jasná pravidla. Myslím zejména etický kodex. Nemám zájem s někým bojovat. Chci dělat svoji práci. Zíka ať si mele svoje nesmysly.

Vy vyčítáte Zíkovi, že dává za podpis smlouvy peníze?

Mě opravdu nezajímá a tohle mu rozhodně nevyčítám. Je na manažerovi, jestli někomu dává nebo nedává peníze. Naše agentura vypisuje pro hráče výkonnostní bonusy.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články