Hlavní obsah

Zíka: Od konkurence je to pouhá závist

Agent českých fotbalistů Pavel Zíka byl nařčen svými konkurenty z přebírání hráčů a nekalých praktik. Zástupce reprezentantů jako Petr Čech nebo Martin Jiránek to však všechno bere jako pouhou závist, což také potvrdil v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

V poslední době proti vám vystoupili v médiích manažeři Paska, Nehoda a Chovanec a nařkli vás z nekalé soutěže a porušování etického kodexu. Co si o tom myslíte?

Ze strany agresivní konkurence to je pouhá závist, že se naší firmě daří. Jedná se o křivá nařčení. Přiznám se, že jsem z toho rozčarovaný, ale musím bránit naši agenturu. Ondřeji Mazuchovi jsme nedali žádných 300 tisíc korun, což může dosvědčit i jeho otec. Nikdy jsme se nesnažili zmařit nikomu žádný přestup a nepřemlouvali jsme hráče, který je pod smlouvou. Sami jsme se naopak s takovým jednáním setkali.

Ale nepopřete, že například s Kováčem už jste byl domluvený dopředu. Jak to tedy je s kontaktováním hráčů a posíláním sms?

Smlouvu s Kováčem jsme podepsali až po vyrpršení jeho předchozího kontraktu. Pokud hráči pošlu sms s blahopřáním ke gólu nebo dobrému výkonu, nevidím za tím nic nekalého. Kdyby byly k dispozici oficiální záznamy o hráčích a jejich smlouvách s agenty, předešlo by se mnoha nedorozuměním. Hráči nemají na čele nápsáno, s kým a do kdy mají smlouvu. A že se jich na to zeptáte, je přirozené. Smlouvy jsou jen na dva roky.

Kdy a kdo z manažerů vám šel do hráče?

Jména hráčů nechci uvádět, ale příklady mám. Pavel Paska s Pavlem Kukou přemlouvali jednoho hráče Sparty, s nímž jsme prodlužovali smlouvu, aby přešel k nim. Podobné to bylo u jednoho člena úspěšné jednadvacítky. Za dalším sedmnáctiletým reprezentantem, rovněž naším klientem, jezdil Ondrej Chovanec a čekal na něj před školou.

Máte důkazy?

Tyto a další nekalé kroky konkurence jsme schopni doložit. U Pavla Pasky to je i o tom, že on s námi chvíli komunikuje a pak zase ne. Například nás požádal, abychom využili náš management pro Tomáše Rosického. Když jsme to udělali, všechno zrušil. Naposled to byla spolupráce s firmou Gillette. Když jsem se zeptal Zdeňka Nehody, zda jsme nějak mařili přestup Sivoka nebo Fořta, řekl mi, že nic takového do médií neuvedl.

Podle Chovance jste se nemístně angažoval v přestupu Davida Lafaty do Austrie...

Co se týká Lafaty, je třeba rozlišovat dvě věci. Na jedné straně je hráčský agent, ale ten zastupuje pouze hráče. Role agentů je často zbytečně démonizovaná. Jednání o přestupu vede v první řadě klub, a ten může pověřit agenturu, o níž je přesvědčen, že mu zajistí nejlepší podmínky. V tom je rozdíl. My jsme měli už od léta pověření Jablonce, což mohu doložit. Pracovala na tom naše rakouská partnerská firma Stars and Frends pana Wernera, ta dohodla všechny podmínky výhodné pro Jablonec. Byli bychom blázni, kdybychom bránili tomuto přestupu.

Vy jste zažil něco podobného?

Naším klientem je Mazuch, ale Pavel Paska měl pověření Brna jednat o jeho přestupu do Arsenalu. Věděli jsme o tom a neřekli jsme ani slovo. Mazucha jsme ale prodali do Leverkusenu v přepočtu za 60 miliónů korun a hráč zůstal doma na hostování, což Brno akceptovalo.

Reklama

Související témata: