Hlavní obsah

Boj mezi agenty fotbalistů přerostl ve válku

Karel Felt, Jan KrůtaPrávo

Nejméně šest fotbalových manažerů obvinilo konkurenta Pavla Zíku z porušování etického kodexu, který podepsalo všech jednadvacet licencovaných hráčských agentů evidovaných na ČMFS. Konkurenční boj na malém českém trhu přerostl v otevřenou válku. Také případ Pavla Nedvěda, který měl údajně i kvůli Zdeňkovi Nehodovi přijít o milióny korun, je prý aktem msty konkurence.

Foto: PRÁVO

Zdeněk Nehoda

Článek

Pavel Zíka, šéf svým rozpětím největší agentury Sport Invest International, se podle konkurence pokouší překazit jejich přestupy. Mělo k tomu dojít nejméně v případě Davida Lafaty, Tomáše Sivoka a Pavla Fořta. Přetahuje prý smluvně vázané hráče, což mělo být v případě Radoslava Kováče, který patřil Pavlu Paskovi. Za podpis smlouvy dává údajně hráčům peníze. Konkrétně Ondřeji Mazuchovi to mělo být 300 tisíc korun. Pavel Zíka se brání: "Jde o závist konkurence, která není tak úspěšná."

Rozhovor s Pavlem Zíkou:
Od konkurence je to pouhá závist

Pavel Paska, služebně nejstarší manažer a šéf agentury International Sport Management, který má nejsilnější hráčské portfolio, kontruje: "Nikoliv, ze strany Zíky se jedná o nekalou soutěž. Shodlo se na tom šest hráčských agentů, to není náhoda."

Rozhovor s Pavlem Paskou:
Nemám zájem s někým bojovat

Manažerů je jednadvacet, kromě dvou zmíněných patří do silné čtyřky ještě Ondrej Chovanec, spolupracující s právníkem Juliem Kramaričem a Pavlem Bucháčkem, a agentura Nehoda Sport bývalého reprezentanta Zdeňka Nehody, v níž pracuje i jeho syn David. Ke známějším agentům patří bývalí fotbalisté Václav Němeček, Pavel Vandas, Julius Bielik nebo Radek Drulák. Jejich hráčská portfolia však nejsou tak silná. Vzhůru se dere Dalibor Lacina.

Rozhovor se Zdeňkem Nehodou:
Je nutné dodržovat etický kodex

V portfoliu Sport Investu nejsou jen fotbalisté jako Petr Čech, David Rozehnal, Libor Sionko nebo Radoslav Kováč, ale zastupuje i desetibojaře Romana Šebrleho, jachtařku Lenku Šmídovou, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a 70 hokejistů. Mezi nimi jsou Petr Čajánek ze St. Louis, Jan Marek z Magnitogorsku a plzeňský gólman Roman Málek. Paskova ISM má delší tradici, vždyť jeho klienty byli nebo jsou Tomáš Skuhravý, Ivan Hašek, Pavel Kuka, Karel Poborský, Patrik Berger, Vladimír Šmicer, Tomáš Rosický, Jan Koller, Milan Baroš... V reprezentaci má nejvíc hráčů.

Rozhovor s Ondrejem Chovancem:
Přetahování hráčů je prostituce

Zdeněk Nehoda zastupuje největší českou superstar přelomu tisíciletí Pavla Nedvěda, ale také Zdeňka Grygeru a Tomáše Sivoka. Esy Ondreje Chovance jsou např. Pavel Horváth, David Lafata či Daniel Pudil.

Hráči si mají z čeho vybrat. Samozřejmě si vybírají agenturu podle toho, která jim nabídne nejlepší servis. Ty největší ho mají kompletní. Problém mezi agenty musí řešit svaz. Šéf oddělení legislativy a registrace Marcel Petrásek je sezval na 6. března. "Tyhle spory poškozují všechny agenty. Normálně myslící lidé si o nás musejí pomyslet, že jsme spolek bláznů," tvrdí Zíka.

Reklama