Hlavní obsah

Hable zářil mezi vycházejícími hvězdami Evropy

Český fotbalový dorostenec Jan Hable zazářil v evropském výběru do 18 let, který v úterním prvním utkání Meridian Cupu v Barceloně deklasoval stejně starý tým Afriky 6:1. Mladík, který na sebe výrazně upozornil už na loňském mistrovství Evropy do 17 let, byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Článek

Ve výběru, který sestavil bývalý kouč španělské reprezentace Iňaki Sáez, se sešly vycházející hvězdičky z Arsenalu, Manchesteru United, Bayernu Mnichov, Ajaxu, Barcelony a dalších evropských velkoklubů. Kapitánskou pásku však dostal fotbalista z druholigového Hradce Králové, kterého loni v prosinci pozval na testy slavný Celtic Glasgow. Když pak Hable čtvrthodiny před koncem střídal, převzal ji od něj další Čech, liberecký Jan Polák.

Oba čeští mladíci byli loni v Lucembursku členy stříbrného týmu, který až ve finále prohrál na penalty s Ruskem, a oba se také objevili v All Star týmu šampionátu. Pozvánka do Barcelony tak byla logickým pokračováním slibně se rozvíjející kariéry.

Skóre rychle narůstalo

Hable rychle ukázal, že si důvěru zaslouží. Už ve třetí minutě obešel dva protihráče a připravil pro Aaróna z Valencie první gól. Mladí Afričané sice vynikali rychlostí, ale po taktické stránce se s Evropou nemohli měřit. Skóre rychle narůstalo a v poslední minutě ho Rus Prudnikov zvýšil na 6:1.

Hable dostal cenu pro nejlepšího hráče, ale trenér českého týmu do 18 let Jakub Dovalil ocenil i svého druhého svěřence. "Polák s přehledem dirigoval obranu a neudělal jedinou chybu. Oba patřili k tahounům mužstva, hráči i realizační tým je přijali s velkým respektem, což je vynikající pro ně i pro český fotbal," řekl Dovalil na internetové stránce ČMFS.

Odveta se bude hrát ve čtvrtek znovu v Barceloně.

Evropa "18" - Afrika "18" 6:1 (4:1)
Branky: 18. a 38. Fischer, 3. Aarón, 27. vlastní Mphahlele, 61. Krkic, 90. Prudnikov - 45. Dipanda.
Sestava Evropy:
Pomazan - Kopplin (63. Savall), Polák, Cathcart, Gulan - Dudás (63. Németh), Hable (74. Ribeiro) - Anita (46. Malul), Aarón, Marin (46. Krkic) - Fischer (46. Prudnikov).

Reklama

Související témata: