Hlavní obsah

Platini chce zavést evropskou sportovní policii

NYON

Předseda UEFA Michel Platini chce v boji s násilím na fotbalových stadiónech vytvořit mezinárodní sportovní policii. Nový šéf evropského fotbalu v rozhovoru pro agenturu SID prozradil, že 19. března chce o této novince hovořit na schůzce, na kterou pozval policejní ředitele ze všech 53 členských zemí UEFA.

Článek

"Chtěli bychom výtržníkům zabránit v jejich cestách na zápasy do zahraničí, ale momentálně to naráží na volnost pohybu osob v rámci Evropské unie. Proto potřebujeme mezinárodní policejní centrálu pro sport, zvláště pro fotbal," řekl Platini. Vedle boje s násilnostmi na stadiónech by nadnárodní policejní organizace mohla pomoci i při odhalování korupce ve sportu, černých sázek a praní špinavých peněz ve sportu.

Platini v rozhovoru také potvrdil, že už na podzim představí slibovanou reformu Ligy mistrů, která by měla platit od roku 2009. Její podstatou je snížení počtu klubů z fotbalových velmocí ze čtyř na tři a přenechání uvolněných míst menším zemím.

Předseda UEFA také vyjádřil pochybnosti nad tím, že by mohlo být mistrovství Evropy pro rok 2012 přiděleno Itálii, jejíž fotbal sužují vážné problémy. "Italský fotbalový svaz momentálně nemá prezidenta a neumím si představit, že by UEFA přidělila šampionát zemi, v níž není s kým jednat," řekl Platini.

Rozhodovat o hostiteli se bude v dubnu v Cardiffu a vedle Itálie se o pořadatelství ucházejí společně Ukrajina s Polskem a Chorvatsko s Maďarskem. Rozšíření z 16 na 24 účastníků, o němž Platiniho předchůdce Lennart Johansson hovořil jako o téměř hotové věci, je prý velmi nepravděpodobné.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň