Hlavní obsah

Odvolací komise zrušila trest pro Kubíčka, spor trvá

PRAHA

Odvolací a revizní komise Českomoravského fotbalového svazu v pondělí zrušila trest pro místopředsedu svazu Jiřího Kubíčka. Olomoucký funkcionář, který vede se svými kolegy z vedení svazu už od léta 2005 ostré spory a měl za poškozování dobrého jména fotbalu zakázanou činnost na 22 měsíců, by se tak mohl vrátit do výkonného výboru. Spor svazových právníků však trvá a případem se v úterý bude zabývat legislativní rada.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jiří Kubíček

Článek

Kubíček kritizoval hospodaření svazu, především nakládání s miliónovou prémií za semifinálovou účast na mistrovství Evropy v roce 2004 v Portugalsku. Disciplinární komise mu loni v červnu zastavila činnost a tehdejší odvolací komise rozhodnutí potvrdila. Výkonný výbor se letos v únoru snažil Kubíčkovi zabránit v účasti na valné hromadě, ale soud mu účast umožnil.

Kubíček argumentoval tím, že jako funkcionář volený valnou hromadou nemůže být trestán disciplinární komisí. Nově zvolená odvolací komise v čele s Ondřejem Lněničkou, který sám se svazem vede spory kvůli Bohemians Praha, mu v pondělí dala za pravdu. Konstatovala, že rozhodnutí disciplinárky bylo v rozporu se stanovami a tudíž je neplatné.

Spor tím však nekončí. Legislativní oddělení ihned reagovalo prohlášením, podle nějž je rozhodnutí nové odvolací komise zmatečné, nesrozumitelné a v rozporu se stanovami.

Případem se bude zabývat legislativní rada

"Odvolací řízení v Kubíčkově kauze už bylo ukončeno. I valná hromada schválila zprávu odvolací komise a tím i všechna její rozhodnutí. Kdo na tom chce něco změnit, porušuje stanovy," řekl ČTK předseda disciplinární komise Alexander Károlyi. Připomněl, že Kubíčkovu žalobu již předběžným opatřením zamítl i soud.

Ještě v úterý dopoledne se bude případem zabývat legislativní rada ČMFS, která má dát doporučení výkonnému výboru, jestli má Kubíčkovi umožnit účast na dnešním jednání.

Olomoucký "rebel" deníku Sport řekl, že na výkonný výbor přijde. "Je to moje povinnost. Předseda Mokrý argumentoval tím, že s trestem nemůže nic dělat, že je to rozhodnutí ORK. Předpokládám, že i teď bude vedení svazu ORK respektovat," řekl Kubíček.

Reklama