Hlavní obsah

Fotbalový svaz odvolal generálního sekretáře Fouska

PRAHA

Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu na úterním zasedání odvolal generálního sekretáře Petra Fouska. Hlavním důvodem byla podle svazových šéfů špatná práce svazového sekretariátu. Na tiskové konferenci po jednání výboru o tom informoval mluvčí svazu Václav Tichý.

Článek

Předseda svazu Pavel Mokrý se jednání kvůli nemoci nezúčastnil, ale návrh na Fouskovo odvolání prý zaslal svým kolegům právě on. Vedle něj se hlasování nezúčastnil ani Václav Chvála, který z jednání odcestoval dříve. Pro odvolání hlasovalo sedm funkcionářů, tři byli proti.

Hlavním důvodem Fouskova odvolání byl podle Tichého špatný chod sekretariátu. "Chceme zkvalitnit práci aparátu," doplnil místopředseda ČMFS Vlastimil Košťál. Fousek, který je šéfem evropského futsalu, nicméně zůstává zaměstnancem svazu. Na uvolněný post bude vypsáno výběrové řízení a do dvou měsíců by měl být znám nový generální sekretář. Do konkursu se může přihlásit i Fousek, který svou funkci zastával od roku 2001.

Když četl Tichý zdůvodnění Fouskova odvolání, uvedl neplnění pracovních povinností, ale svazový místopředseda Jaroslav Vacek později prohlásil, že to není zcela správná formulace. "Sekretariát dlouhodobě nefunguje, jak má, je potřeba mu dát nový impulz. Petr je určitě kvalitní funkcionář a má dobré postavení na mezinárodní scéně, proto zůstává zaměstnancem svazu. O jeho dalším zařazení se teprve rozhodne," prohlásil Vacek před novináři.

Opakované chyby 

Vacek věří tomu, že v řízení svaz najde ideálního funkcionáře. "Není mi znám dosud žádný kandidát, proto odmítám dohady, že bude řízení ušito někomu na míru," řekl Vacek. Konkrétní důvod nefungujícího sekretariátu neuvedl, ale některé svazové akce prý nebyly dostatečně zajištěny, docházelo údajně i k rozpočtové nekázni. "Někde začít musíme, a pokud chceme vylepšit činnost sekretariátu, museli jsme něco udělat," tvrdil činovník.

Návrh přednesl místopředseda svazu Košťál, který prý měl písemný podklad od předsedy Mokrého. "Pan Fousek měl několik možností, jak řadu výtek řešit, ale docházelo k chybám opakovaně," vysvětlil druhý muž českého fotbalu.

Fousek se nechtěl po odvolání unáhlit, ale je podle něj přinejmenším divné, že byl odvolán za to, za co už nemá více než rok odpovědnost. "Odvolání respektuji, výkonný výbor na něj má plné právo. Navíc jsem měl již nějaký čas signály, že k němu dojde," řekl muž, který působí ve svazových funkcích už 14 let. Jak bude reagovat, zatím ještě neví, poradí se o tom i se svým právníkem. "Mám pracovní smlouvu na neurčito," prohlásil nyní již bývalý generální sekretář.

Podivil se, že byl odvolán za provoz sekretariátu, za který odpovídá od loňského ledna svazový předseda, který se stal generálním ředitelem odpovědným za chod aparátu. Dosud mu prý navíc nikdo žádné výtky nesdělil. Podivné mu přišlo i to, že ho svazový šéf, který je jeho přímým nadřízeným, nebyl schopen informovat o chystaném odvolání. "Navíc nebyl ani přítomen dnešnímu projednání," připomněl Fousek.

Fousek tuší "pravé" důvody 

O svých dalších krocích prý zatím nepřemýšlel, ale dá se předpokládat, že mu svaz vytvoří nějakou funkci, kde by mohl rozvíjet mezinárodní spolupráci na úrovni FIFA a UEFA. Tam má totiž z českých funkcionářů nejlepší jméno. Již řadu let je prvním mužem evropského futsalu a také místopředsedou futsalové komise při FIFA. Tam je dokonce v současné době jediným aktivním Čechem.

Fousek ale prý přinejmenším tuší pravé důvody, proč byl odvolán. "Fotbalový svaz je nějak řízen a já ne vždy s některými věcmi souhlasil. Nikdy jsem se ani nedistancoval od Jiřího Kubíčka," připomněl Fousek muže, s nímž svaz vede otevřený boj.

Olomoucký funkcionář se dnes jednání také zúčastnil, ale jen jako tichý spolusedící bez hlasovacího práva. Kubíček se proto Fouskovo odvolání jen marně snažil oddálit. "Nechápu, že tu nebyl předseda, navíc někteří členové - mám na mysli pana Chválu - o tomto bodu programu ani nevěděli," rozčiloval se Kubíček.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články