Hlavní obsah

Italský film o Maradonovi jde do kin a vyvolává bouřlivé debaty

ŘÍM

Italský film o životě legendárního argentinského fotbalisty Diega Maradony se v pátek začne promítat ve 130 kinech a už se o něm bouřlivě debatuje. Snímek se jmenuje Boží ruka podle slavného Maradonova gólu v zápase s Anglií na mistrovství světa v roce 1986.

Článek

Podle kritiků film zlehčuje závislost slavného záložníka na kokainu a naopak až příliš oslavuje jeho kontroverzní branku. Režisér Marco Risi se však hájí. "Gól rukou je umělecká skutečnost. Maradona byl génius, který nakonec ublížil jen sám sobě."

Hlavní roli hraje Marco Leonardi. Snímek zachycuje Maradonovu kariéru od začátků doma v Argentině až po jeho slavné období v italské Neapoli.

Režisér Risi se s Maradonou setkal jen jednou a mluvil s ním šest hodin. "Měl jen obavu, jak bude zobrazena jeho žena. Dokonce jsme vytvořili konec, kde osobně posílá zprávu svým dětem, ale nakonec se to nepovedlo," řekl Risi sportovnímu listu Tuttosport.

Bouřlivý život kontroverzního fotbalisty zaujal i dalšího filmového tvůrce. Za pár měsíců by měl být do kin uveden snímek známého bosenského režiséra Emira Kosturici.

Reklama

Související témata: