Hlavní obsah

Nejmasovější turnaj mládeže jde pod Rosického patronací do finále

PRAHA

V současné chvíli má sice Tomáš Rosický největší starost, aby se po operaci zubů dostal zpět do kondice před kvalifikačním zápasem s Walesem, ale v úterý navíc začal plnit roli patrona nejmasovějšího fotbalového turnaje mládeže v Evropě. Reprezentační kapitán je novou hlavní tváří McDonald's Cupu, jehož desátý ročník odstartuje v příštím týdnu svá krajská finálová kola.

Článek

Do základních kol soutěže se zapojilo 82 procent škol z celé země a sen o účasti v červnovém pražském finále mělo téměř 80 tisíc dětí ve věku od šesti do jedenácti let. Pro řadu z nich to je vůbec první organizovaná sportovní soutěž, do které se zapojily.

Česká soutěž je svým rozsahem nedostižná. Také v zahraničí se sice už snažili pořadatelé podobným způsobem zajistit účast většiny dětí školního věku, ale narazili prý při tom na nepřekonatelné překážky. "V řadě zemí nebylo možné zorganizovat celou akci tak jako u nás proto, že tam nefungovala spolupráce pořadatele, ministerstva školství a fotbalového svazu, což v našem případě naštěstí klape velmi dobře," uvedla hlavní duše projektu Drahomíra Jiráková.

Vedle tří hlavních partnerů organizátoři tradičně spolupracují i s dalšími společnostmi. Za důležitou považuje Jirákové například vstřícnost fotbalové Sparty Praha, která dává k dispozici nejen stadión pro finále, ale také pomáhá s propagací na svém webu. Tam v úterý odstartovala soutěž, v které je možné získat ceny, které dovezl z Arsenalu kmotr turnaje Rosický.

Fotbalový reprezentant nemohl být v úterý prezentaci soutěže osobně přítomen, protože právě v době tiskové konference mířil domů z nemocnice. V ní v pondělí absolvoval operaci, při které mu byly vyjmuty čtyři zuby moudrosti.

Ale na nahrávce pořízené v Londýně alespoň účastníky turnaj pozdravil. "Už jsem v minulých letech jednou na finále mohl do Prahy dorazit a těším se, že mezi finalisty znovu zavítám. Je to moc prospěšná akce, při které se k fotbalu dostanou i ti, kteří závodně nehrají," vzkázal fotbalista z televizní obrazovky.

Finálový turnaj se uskuteční 12. a 13. června na čtyřech hřištích uvnitř Toyota Areny. Součástí bude exhibice fotbalového týmu hvězd. Ještě před tím se ale uskuteční šestnáct krajských kol, na kterých se představí jako patroni další současní profesionální fotbalisté. Mimo jiné reprezentační rekordman Karel Poborský, sparťané Tomáš Jun a Karol Kisel, ostravský útočník David Střihavka, olomoucký záložník Tomáš Randa, brněnský gólman Martin Lejsal, teplický útočník Edin Džeko, boleslavský Martin Abraham a další.

Reklama