Hlavní obsah

Fotbalový svaz má připravená pravidla pro práci hráčských agentů

PRAHA

Fotbalový svaz v pondělí seznámil hráčské agenty se směrnicí, která upravuje pravidla pro jejich práci. Mezi nimi bude například stanovení minimální věkové hranice hráčů při podpisu smlouvy s agentem pravděpodobně na 15 let, zveřejnění seznamu hráčů s uzavřenou smlouvou na svazovém webu a stanovení minimální pojistné částky. Směrnici musí ještě schválit výkonný výbor ČMFS.

Článek

Schůzka, které se dnes v Praze zúčastnilo patnáct z jednadvaceti agentů, je pokračováním snahy otupit vyhrocené vztahy a stanovit transparentní pravidla. Agenti si stěžovali na nekorektní jednání svých kolegů, vyčítali si navzájem přetahování hráčů pod smlouvou, nelíbily se jim ani praktiky klubových funkcionářů, kteří zakazovali hráčům nechat se agenty zastupovat.

"Jednání bylo velmi přínosné a hodláme v něm pokračovat, příští setkání se uskuteční zřejmě na konci letního přestupního termínu v září letošního roku," uvedl předseda komise pro práci agentů při ČMFS, jímž je svazový právník Marcel Petrásek.

Podle Petráska se dají závěry shrnout do pěti bodů, z nichž nejzajímavější pro veřejnost bude zveřejnění seznamu hráčů pod smlouvou. Hodně se diskutuje také o stanovení minimální věkové hranice, kdy lze podepsat smlouvu s agentem. "Přesně jsme ji ještě neurčili, ale zatím se uvažuje předběžně s patnáctým rokem věku, v němž je také možné poprvé uzavřít profesionální smlouvu s klubem. Nechtěli bychom se vracet do období, kdy smlouvy měli jedenáctiletí hráči," řekl ČTK svazový funkcionář.

Pro agenty bude důležité i stanovení minimální pojistné částky ve výši dva milióny korun nebo složení kauce sto tisíc švýcarských franků (zhruba 1,7 miliónu korun). Své zásady budou muset měnit i někteří kluboví činovníci, protože poté, co směrnice vejde v platnost, nebude možné zakazovat hráčovi smlouvu s agentem podle jeho výběru. Agenti se také zavázali, že každým rokem budou přispívat nejméně částkou 15 tisíc korun do nadačního mládežnického fondu.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice