Hlavní obsah

Blatter podle očekávání zůstává předsedou FIFA

CURYCH

Joseph Blatter byl podle očekávání potvrzen ve funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace FIFA i na další volební období. Na kongresu v Curychu o tom ve čtvrtek rozhodli delegáti národních svazů. Švýcarský funkcionář neměl protikandidáta, v čele organizace stojí už od roku 1998.

Článek

Jako kandidáta Blattera v dubnu nominovalo 66 národních federací a dnešní volba měla naprosto hladký průběh. Zástupci 207 fotbalových asociací, kteří se dostavili na kongres FIFA, ho zvolili aklamací.

Jednasedmdesátiletý Blatter zahajuje své třetí volební období a povede světový fotbal do roku 2011. Poprvé byl zvolen v červnu 1998, kdy se stal v pořadí osmým prezidentem FIFA, o čtyři roky později v Soulu dostal důvěru znovu.

"Mandát přijímám a děkuji za další projev důvěry," řekl delegátům Blatter. Volba byla spíše jen formalitou. "Měla hladký průběh, bylo to hned hotové," uvedl pro ČTK z Curychu předseda ČMFS Pavel Mokrý. Pro český fotbal podle něj znamená znovuzvolení Blattera setrvalý stav. "Nepřijde žádná radikální změna, pro nás byly zásadnější volby vedení UEFA na začátku roku. Blatter stejně jako Platini podporuje menší země, rád by rozšířil fotbal do každého koutu planety," řekl Mokrý.

Navzdory hladké volbě předsedy bylo na kongresu o čem mluvit. Kandidát na viceprezidenta FIFA za Velkou Británii John McBeth počátkem týdne ostře kritizoval praktiky ve vedení FIFA i samotného Blattera. O tom prohlásil, že je "vychcaný jak díra do sněhu". O víkendu také řekl ve skotských novinách, že "fotbaloví funkcionáři v Africe a Karibiku mají mnohem menší morální zábrany a standardy," než jak je tomu v Británii. Vzápětí byl nařčen z rasismu a britské fotbalové svazy jej promptně nahradily Geoffem Thompsonem.

Blatter blahopřál Británii za odvážné rozhodnutí 

Rychlý postup Británie si ve čtvrtek Blatter pochvaloval. "Dokonce i dnes ve fotbale pořád přežívá rasismus a v tomhle kontextu bych rád poblahopřál britským svazům k jejich odvážnému rozhodnutí stáhnout tohoto kandidáta. Jeho útočné komentáře vůči africkým a karibským národům nekorespondují s naší koncepcí fotbalu," řekl Blatter.

Znovu dementoval nedávné zprávy o tom, že by mohlo být ohroženo konání mistrovství světa 2010 v Jižní Africe, neboť organizátoři ignorují termíny zahájení výstavby stadiónů i infrastruktury. Blatter odmítl spekulace, že se již hledá náhradní řešení. "Plán A je Jižní Afrika, plán B je také Jižní Afrika, plán C je opět Jižní Afrika a plán D je zase Jižní Afrika," konstatoval a následoval mohutný aplaus delegátů.

FIFA ve čtvrtek zároveň odsouhlasila řadu drobných opatření, která bude v září projednávat výkonný výbor. Schválen byl přísnější postup vůči hráčským agentům, jímž sleduje větší ochranu nezletilých hráčů a menší procento ze smluv.

"Agenta by si měl platit hráč, ale strhávat si přes deset procent z platu je podle mě nemorální," řekl Blatter. Licence pro agenty by již neměly být vydávány doživotně, ale jen na určitou, zatím nespecifikovanou dobu. Zároveň bylo doporučeno změnit model reprezentačních dvojzápasů, které by se měly hrát v sobotu a v úterý, namísto dosavadního modelu sobota-středa.

Reklama