Hlavní obsah

Zástupci JAR přesvědčovali v Praze: připravíme skvělý šampionát

PRAHA

Mistrovství světa ve fotbale v roce 2010 v Jihoafrické republice bude přes veškeré výhrady připraveno dokonale. Zástupci tamního fotbalového svazu o tom přesvědčovali také v Praze, kde uspořádali ve spolupráci se zdejším velvyslanectvím tiskovou konferenci.

Článek

Největší výtky týkající se bezpečnosti odmítli s odůvodněním, že o účastníky se během šampionátu bude starat 60 tisíc policistů. JAR se snaží prezentací v jednotlivých zemích přesvědčit svět, že za tři roky se uskuteční na jihu afrického kontinentu turnaj, který si nijak nezadá třeba s loňským šampionátem v Německu.

Pozitivní přístup zástupkyně svazu JAR

Snahou je přesvědčit, že makety deseti stadiónů - které dnes zástupci pořadatelů předvedli na barevných plakátech - nebudou jen fantastickou vizí.

"Pilně se na nich pracuje a většina z nich bude připravena už v příštím roce," pochlubila se Mato Madlalaová, která je členkou výkonného výboru národního fotbalového svazu. Do Čech přijela s mládežnickým týmem, který se zúčastní turnaje v Hradci Králové. Připomněla, že kritické hlasy kolem stadiónů jsou už koloritem. "Ani Německo tomu přece neušlo. Jednou to je samotná výstavba, příště netěsnící střecha," přirovnala k poněkud odlišným potížím posledních pořadatelů světového fotbalového svátku.

Zárukou toho, že vše bude v pořádku, je prý i centrála Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), která byla otevřena v JAR. "FIFA má u nás už svoje specialisty, kteří hlídají, aby fungovalo vše, jak má," upozornila, že na práci pořadatelů svým způsobem už nyní dohlíží vedení světového fotbalu, které první šampionát v Africe silně propaguje.

Větší rizika plynou z dobravy než z bezpečnosti

Se zajištěním bezpečnosti si prý Jihoafričané také poradí. "Bezpečnost bude hlídat 60 tisíc policistů," ujistila velvyslankyně JAR v Praze Nomsa Dube, že fanoušci nemusí mít obavu, že jim v jejich zemi bude hrozit nebezpečí. "Větší kriminalita se nachází navíc jen v některých oblastech," připomněla, že do nejnebezpečnějších oblastí turisté asi jen tak nezamíří.

Trochu složitější podle ní bude zajistit zcela bezproblémovou dopravu. "Přece jen jsme velká země, vzdálenosti jsou to často veliké. Ale i toto zvládneme, po mistrovství to pomůže rozkvětu celé země," řekla velvyslankyně na půdě tréninkového centra Sparty Praha na Strahově. Podporu jihoafrickému šampionátu vyjádřil i generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka. "Fotbal čeká určitě zajímavý šampionát. Pořadatelé mají na přípravu ještě tři roky a měli by dostat prostor, aby turnaj dokonale připravili," řekl Řepka.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava