Hlavní obsah

Angličané i Němci počítají před evropskou kvalifikací zraněné

PRAHA

Dvaceti zápasy odstartuje v sobotu podzimní část evropské fotbalové kvalifikace, která vyvrcholí příští rok finálovým turnajem v Rakousku a ve Švýcarsku. Zdaleka ne všechny velmoci mají před rozluštěním postupové tajenky příznivé výchozí postavení, nůž na krku visí především Španělům a Angličanům.

Článek

Albion čeká zřejmě klíčové domácí dvojutkání, jehož se navíc nemůže zúčastnit několik zraněných opor. Stejné problémy trápí před zápasem ve Walesu i Němce, ovšem ti mají v čele skupiny D před českým týmem pohodlný pětibodový náskok. Hlavním magnetem sobotního večera bude repríza finále světového šampionátu mezi Itálií a Francií.

Gerrard proti Izraeli nastoupí

Trenéra Steva McClarena dostala pod ještě větší tlak nepovedená generálka v prestižním souboji s Německem (1:2), vrásky mu dělá i zdravotní stav kádru. Nemůže počítat s Lampardem, Rooneym a především hvězdným Beckhamem. Chybí i potrestaný Crouch, naopak nastoupit by měl uzdravený Gerrard. "Bude to povzbuzení pro všechny, ale nejvíce pro Stevieho, protože on moc chce nastoupit. Jsem nadšený, že je zpátky na tak důležitý zápas. Celá země si přeje, aby hrál," řekl o Gerrardovi McClaren.

Sobotní soupeř Angličanů Izrael drží postupovou druhou příčku a ve Wembley chce překvapit. "Oni jsou pod tlakem. Kdybychom vyhráli, mluvilo by se o tom snad sto let. Nemůžete ale očekávat, že přijedeme do Wembley a otevřeme hru," uvedl izraelský kapitán Jossi Benajun.

Také Španělé nerozjeli kvalifikace nejšťastněji, a přestože dvě porážky poté napravili čtyřmi výhrami, stále jsou až třetí. Na Islandu proto nesmějí zaváhat. "Nejtěžší je vždycky dát první gól. Oni budou spokojení s bodem, na jejich malém hřišti je navíc snadnější bránit," podotkl Fernando Torres. Právě na jeho gólový instinkt Španělé hodně spoléhají, po přestupu do Liverpoolu zatím září. Zápas bude mít smutný podtext, neboť španělský reprezentační tým se poprvé představí po smrti Antonia Puerty.

V Miláně repríza finále mistrovství světa

V Miláně se rozhoří druhá repríza finále loňského MS v Německu. První zvládli lépe Francouzi, teď plánují Italové velkou odvetu. "Italové nezbytně potřebují získat tři body. Pro nás by byl dobrý bod, ale mohu ujistit, že se pokusíme o šest bodů z nadcházejících dvou zápasů," řekl francouzský záložník Franck Ribéry.

Tým bude v Itálii hrát bez svého kouče Raymonda Domenecha, kterého kvůli výrokům o předpojatosti sudího v olympijské kvalifikaci vykázala disciplinární komise UEFA pro prestižní souboj z lavičky. Oba týmy se po slabším rozjezdu propracovaly do čela skupiny, Italové ale potřebují napravit ostudnou prohru v přípravě v Maďarsku.

"V těžkých časech tohoto týmu musí každý odevzdat vše, co v něm je," uvedl Filippo Inzaghi, který by mohl případně nahradit Tottiho. Italové však doufají, že se útočník dá do pořádku, stejně je na tom lehce zraněný francouzský kapitán Vieira.

Německu chybí pět opor

V "české" skupině D mohou další významný krok k postupu udělat Němci. Pětibodový náskok před Brücknerovým týmem budou ve Walesu hájit bez Ballacka, Fringse, Schneidera, Borowského a čerstvě i bez Lahma. Trenér Joachim Löw varoval před přílišným uspokojením po cenné výhře v Anglii. "Stále jsme měli slabiny, proti Walesu se nesmějí projevit. Oni jsou herně a pohybově vybavení jako Angličani," upozornil německý kouč, který v poslední době zapracovává do týmu mladé hráče.

Slováci mají jednu z posledních šancí oživit naději na účast na ME. Češi doufají, že se jí chopí a seberou Irsku body před středečním duelem na Letné. "Myslím, že Irové nebudou tak silní jako doma. Ani tam se nedostali do mnoha šancí. Potřebujeme konečně tři body," prohlásil útočník Stanislav Šesták. V útoku bude Slovákům chybět Vittek, Irové zase postrádají Duffa.

Přesto před středoevropskou tour nešetří optimismem. "Přijeli jsme si pro výhru," řekl kouč Steve Staunton. "Nemyslím si, že atmosféra v Bratislavě nebo v Praze překoná naši domácí. Nemáme se čeho bát," doplnil obránce Paul McShane.

Sobotní program fotbalové kvalifikace ME:
Skupina A:
20:15 Bělehrad: Srbsko - Finsko,
22:00 Lisabon: Portugalsko - Polsko.
Skupina B:
16:00 Glasgow: Skotsko - Litva,
17:00 Tbilisi: Gruzie - Ukrajina,
20:50 Milán: Itálie - Francie.
Skupina C:
16:00 Székesfehervar: Maďarsko - Bosna a Hercegovina,
19:30 Ta'Qali: Malta - Turecko,
20:00 Kišiněv: Moldavsko - Norsko.
Skupina D:
20:15 Serravalle: San Marino - ČR,
20:30 Cardiff: Wales - Německo,
20:30 Bratislava: Slovensko - Irsko.
Skupina E:
17:00 Moskva: Rusko - Makedonie,
18:00 Londýn: Anglie - Izrael,
20:30 Záhřeb: Chorvatsko - Estonsko.
Skupina F:
18:15 Riga: Lotyšsko - Severní Irsko,
20:30 Stockholm: Švédsko - Dánsko,
22:00 Reykjavík: Island - Španělsko.
Skupina G:
17:00 Lucemburk: Lucembursko - Slovinsko,
18:00 Minsk: Bělorusko - Rumunsko,
20:30 Amsterodam: Nizozemsko - Bulharsko.

Reklama