Hlavní obsah

Rozhodnuto: Grygera jde do Amsterdamu

Viktor Nosek

Týdny padala jména několika klubů, v pondělí po poledni se však propíraná kauza přestupu fotbalového obránce Sparty a reprezentace Zdeňka Grygery rozuzlila. Hráč přikývl nabídce nejslavnějšího nizozemského klubu - Ajaxu Amsterdam.

Článek

Zájemců o Grygeru bylo více. Nejprve v klidu odmítl mnohamiliónovou nabídku CSKA Moskva, neboť se pobytu v Rusku bál doslova jako čert kříže, a čekal na zvučnější klub. Pak se mluvilo o Borussii Dortmund, Schalke, mohl být hráčem svého vysněného Juventusu Turín, v posledních dnech se ale favorizovalo Monako... Ajax stál od víkendu jako "druhý" v pořadí.

Francouzský renomovaný klub nedávno prodal do Barcelony Mexičana Marqueze, Ajax zase vydělal na kapitánovi Chivovi, jenž zamířil do AS Řím. Oba tedy potřebovaly náhradu a peněz měly dost. Stále se však čekalo co Grygera.

"Rozhodlo sportovní hledisko, Ajax hraje každý rok na špici a zabydlel se v Lize mistrů," řekl Grygera ke svému rozhodnutí obléknout dres týmu, který obsadil v poslední ligové sezóně druhé místo o bod za Eindhovenem a v nejprestižnější souteži na něj čeká 3. předkolo. Má tedy stejnou startovní metu jako Sparta.

Její vedení čekalo kvůli finanční injekci na transakci už delší dobu skoro jako na smilování, hráč hovořil o pravé chvíli k odchodu. Grygerův manažer Zdeněk Nehoda o víkendu navštívil oba nejžhavější zájemce - Monako i Amsterdam - horečně vyjednával a pak už jen čekal na fotbalistův verdikt.

Kotrba doufal, že to nevyjde

Třiadvacetiletý Grygera se včerejším ranním spojem vydal do Nizozemí, absolvoval dopoledne lékařskou prohlídku a bylo rozhodnuto. Velkou roli sehrálo i to, že průvodce jeho prvním zahraničním angažmá mu bude dělat jedna z hlavních osobností tamního mužstva Tomáš Galásek, který mu bude ve všem při ruce.

"Prodejem Grygery pokryjeme ze třetiny náš roční rozpočet, který činí 240 miliónů korun," vypočítával na tiskové konferenci prezident letenského klubu Vlastimil Košťál. Podle jiných zdrojů však Sparta vyinkasuje za lukrativní transakci 112 miliónů plus dostane podíl i v případě dalšího fotbalistova prodeje.

Zatímco vedení mistra bylo transakcí nadšeno, trenér Jiří Kotrba byl malinko zklamán. Do poslední chvíle totiž tajně věřil, že klíčová postava jeho mužstva zůstane na Letné.

"Doufal, jsem že se jeho transfer nepodaří... Máme pár dnů, abychom se rozhodli, jak ho nahradíme. Nemůžeme být ale ani zaskočeni. Věděli jsme, že je to na spadnutí. Jen jsme doufali, že to vyjde třeba až v zimě."

Reklama

Související témata: