Hlavní obsah

Proč se tají známky sudích? Aby na ně nebyl tlak...

Václav Procházka

Provokující tajemno kolem hodnocení sudích zachová šéf svazové komise rozhodčích Milan Brabec i přesto, že hned v úvodu fotbalové ligy se známka od delegáta pro Pučka v utkání Teplice-Sparta prozradila. A její výše při kontroverzním výkonu arbitra přinejmenším udivuje.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Osmička nebyla adekvátní," komentuje Brabec opatrně delegátský výkon Otakara Draštíka.

Puček podle šéfa sudích rozhodoval ve svém stylu, vyhýbal se kartám. "Byl to těžký zápas. Obsadili jsme ho nejlepším rozhodčím minulé sezóny," připomíná Brabec.

Puček ale nepotrestal penaltový zákrok Rady na Sionka, vymyslel Horvátův faul na Johanu a vzal domácím šanci. Poborského zákroky ocenil jen žlutou kartu. Draštík však udělil prakticky nejvyšší známku, neboť devítky a desítky se užívají zřídka. "Delegát hodnotí z tribuny, bez možnosti pitvat situaci u videa," hájí Brabec Draštíka, byť teplické ochozy skýtají výborný rozhled.

Bude se trestat?

Známky, do konce minulé sezóny jediný zveřejňovaný prvek hodnocení sudích, podle Brabce nejsou tolik důležité. Klíčové je komplexní hodnocení, podle řady zasvěcených neprůhledné a tudíž lehce zneužitelné. "Chceme zvednout výkony sudích. Aby nepociťovali takový tlak, rozhodli jsme se eliminovat negativní faktory ovlivňující jejich výkony. Zveřejňování známek patří mezi ně. A je to světový trend," vede si svou Brabec.

Odmítá říci, zda bude po úvodním kole trestat. Draštík na další dějství obsazen není, ale delegátů rekrutujících se hlavně z Brabcových dřívějších rozhodcovských kolegů, je tolik, že na něj asi vyšla pauza. Puček je pouze v roli čtvrtého rozhodčího. "To bylo plánované, minule s ním byl jako čtvrtý talentovaný Matějek, teď mu to oplácí," reaguje Brabec s tím, že úvodní výkony arbitrů bude jeho komise hodnotit až po 2. kole.

Výši trestů pro sudí ale už dříve též prohlásil za tajnou. Pozastavil se nad tím i šéf svazu Obst, nic ale nezměnil.

Reklama