Hlavní obsah

Trojan měl vztek, odskákal to Liberec

Radek Malina

Přestože přišel na hřiště až v 81. minutě, byl to jeho zápas. Filip Trojan, český legionář ve službách německého Schalke 04, během závěrečných minut semifinálového utkání Intertoto cupu s Libercem vstřelil vyrovnávací gól a připravil i vítězný.

Foto: Schalke 04

Filip Trojan

Článek

"Přitom jsem byl rád, že jsem se dostal alespoň na lavičku," přiznal dvacetiletý mladíček. V sobotním odvetném utkání 3. kolo Intertoto cupu s Kišiněvem musel usednout na tribunu, v prvním utkání byl jen na lavičce. Trápila ho nejistota, jestli se proti českému týmu dostane na trávník. Moc chtěl hrát.

Nastoupil na devět minut. Ty byly v jeho podání excelentní. "Měl jsem vztek, že na mě nezbylo místo v kádru proti Kišiněvu. Po nominaci do zápasu s Libercem jsem snil o základní sestavě. Když to nevyšlo, byl jsem naštvaný. No a ještě se to sloučilo s motivací, že soupeřem je český tým," smál se odchovanec Třebíče.

Trenér neříkal nic

Na hřiště šel až v 81. minutě, krátce po brance Kolouška, kterou se Liberec ujal vedení. "Trenér Heynckes mi ani nic neříkal. Sám nedoufal, že by to mohlo takhle dopadnout. Mě napadlo, že není nic horšího než jít na hřiště v takový okamžik."

Jenže už za pár minut jeho jméno skandoval zaplněný kotel AufSchalke Arény, v němž seděli i rodiče. Nejprve obral o míč Holeňáka, vyměnil si ho se Sandem a střelou podél Kinského vyrovnal. "Bál jsem se, abych nebyl v ofsajdu. Ale trefil jsem to parádně, lépe to snad ani nešlo," uculoval se. Už za čtyři minuty zleva nacentroval a Assamoah hlavou rozhodl. "Viděl jsem na zadní tyči dva spoluhráče, vyšlo to náramně."

Po zápase ho trošku zamrzelo, že zrovna Severočeši odskákali jeho boj o místo v sestavě. "Mám na Liberec prima vzpomínky, vždyť jsem na jejich hřišti debutoval v reprezentační jedenadvacítce. Teď mě tam asi moc rádi mít nebudou. Ale já takový zápas moc potřeboval. Nedělám si iluze, že budu hned hráč základní sestavy. Pomůže mi to hlavně psychicky."

Neušel legráckám

Trojan míní, že šance před odvetou jsou otevřené. "Nebral bych to tak, že jsme favorité. Láká nás Pohár UEFA, ale ten výsledek není moc super. Liberec u nás hrál výborně, nezasloužil si prohrát," přiznal mladý záložník. Jeho Schalke čeká o víkendu v 1. kole německé ligy Dortmund. "Měl bych být v nominaci. Snad se zase alespoň na chvilku dostanu na trávník," věřil v úspěšné vykročení do bundesligové sezóny.

Trenér mu na čtvrtečním tréninku ani nenaznačil, zda s ním počítá. "Pochválil všechny střídající hráče," přiblížil Trojan. Všichni mu gratulovali ke skvělému výkonu. "A taky si dělali legraci, jaký jsem byl na krajany."

Reklama

Související témata: