Hlavní obsah

Pražská S naplno bodovala, nováčci prohráli

PŘÍBRAM

Sparta i Slavia ve druhém kole Gamrinus ligy vyhrály. I třetí klub z hlavního města získal tři body. Žižkov si pro ně dojel do Plzně, kde porazil nováčka nejvyšší soutěže místní Viktorii. Smírně 1:1 se rozešli na Bazalech fotbalisté místního Baníku s hosty z Liberce.

Článek

Pražská Slavia porazila v Příbrami Blšany 2:0. Tým domácích, kteří museli kvůli nevyhovujícímu stadionu v Blšanech hrát v příbramském azylu, se představil houževnatým výkonem. Na zkušenou Slavii to však nestačilo, i když Pražanům hodně pomohl vlastní gól Vorla z 28. minuty. Tři body pak pojistili až druhým gólem v závěru.

Blšany na poslední chvíli získaly posilu v brance. Aleš Chvalovský se nedohodl na zahraničním angažmá a pomohl tak Blšanům v duelu s favorizovanou Slavií. Hned na úvod zastavil pokusy Tomáše Doška a Hrdličky. Bejbl ve 4. minutě pálil do boční sítě.

Fotbalisté v uvozovkách domácí se dostali do první vážnější akce v 11. minutě, ale Lukáš Došek v poslední chvíli odkopl míč před útočníky soupeře.

Ve 20. minutě hlavičkoval jeho bratr Tomáš do břevna.  O minutu později se tentýž hráč obtočil kolem obránce Šourka a vypálil těsně vedle. Následně Skácelovi skočil do střely Lukáč.

Chvíli na to mohlo udeřit na druhé straně - po hrubé chybě Müllera totiž Polodna nabídl míč osamocenému Myšákovi, ale střelu posily z Xaverova vytlačil Černý na tyč. První branka padla za necelou půlhodinu a jejím smutným autorem byl Blšanský Vorel, který ve vzdušném souboji se Skácelem trefil míč tak nešťastně, že přeplachtil brankáře Chvalovského - 0:1. V první půli několikrát zkoušel vypálit Bejbl, ale jeho pokusům chyběla přesnost.

Na začátku druhého poločasu se ukázal ranou těsně nad střídající Dostálek. V 53. minutě pak trefil Petrouš z přímého kopu z třiceti metrů tyč a vzápětí zmařil šanci Tomáši Doškovi vybíhající Chvalovský. V 76. minutě prokličkoval v šestnáctce soupeře Dostálek mezi třemi beky, ale závěrečná rána proletěla kolem levé tyče Chvalovského svatyně.

Blšany se snažily o vyrovnání a v 83. minutě po Devátého akci marně reklamovaly, že Petrouš po pádu zahrál v pokutovém území rukou. Za tři minuty potvrdil vítězství Slavie střídající Kuka, který se prosadil po Adautově přihrávce - 0:2.

Blšanský trenér Günter Bittengel podotkl, že duel byl pro jeho svěřence po přípravě prvním vážným testem. "Mužstvo se dávalo ještě na poslední chvíli dohromady a definitivně až v pátek se připojil Aleš Chvalovský. Slavia byla celkově lepším mužstvem, ale moji svěřenci ze sebe dostali, co v nich je," řekl Bittengel, který litoval nevyužité šance Lubomíra Myšáka. "Přečkali jsme možnosti Slavie a do největší šance v prvním poločase jsme se dostali my. Mohla změnit vývoj zápasu."

Další důležitý okamžik našel Bittengel v závěru. "Po pádu Adama Petrouše ve vápně byla jeho hra rukou necitlivě posouzena. Čtvrtý rozhodčí (Zejda) to okomentoval slovy, že ruka v pádu se nepíská, což je asi jen u nás v lize," navázal Bittengel, který si pochvaloval návrat brankáře Chvalovského.

"Byli zvyklí hrát doma. Musíme si postupně zvykat i na širší hřiště. Budeme se s tím ale chtít vyrovnat a budeme bojovat o každý bod," řekl k novému prostředí pro domácí zápasy.

Slávistický trenér Miroslav Beránek vysvětlil, že si změny v sestavě vynutila částečně zranění a další hráče chtěl šetřit. "Paradoxně jsme se dostali do vedení po takové nešanci, přestože jsme možností měli předtím dost. Ve druhém poločase jsme v zahazování šancí pokračovali," uvedl Beránek, jehož týmu potvrdil vítězství až střídající Pavel Kuka svým jubilejním stým gólem v domácí nejvyšší soutěži.

Chmel Blšany - Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 29. vlastní Vorel, 86. Kuka. Rozhodčí: Helebrant - Vodička, Filípek. ŽK: Gedeon - Sýkora, Šourek. Diváci: 2187.
Blšany: Chvalovský - Lukáč, Horáček, Šourek, Bureš - Vorel, Sýkora, Michal (63. Devátý), Pleško - Polodna (75. Hašek), Myšák (70. Bílek). Trenér Bittengel.
Slavia: Černý - L. Došek, Müller, Petrouš, Hrdlička - Kalivoda (46. Dostálek), Bejbl, Gedeon, Skácel - Fořt (61. Adauto), T. Došek (78. Kuka). Trenér Beránek.

Brno v derby porazilo Synot 3:1

Střelecká pohotovost útočníků Libora Doška a Milana Pacandy zajistila fotbalistům Brna v ligovém souboji účastníků letošního Poháru Intertoto vítězství nad Synotem 3:1. Brňané svého soupeře přehráli kombinační jednoduchostí a důraznějším tahem na branku. Teprve v závěru se podařilo Synotu zkorigovat výsledek po střele Martina Abraháma.

Oba trenéři se museli obejít bez svých nebezpečných útočných hrotů. Angínou shodně onemocněli brněnský Švancara a kanonýr hostů Kowalík. Z oboustranného opatrného oťukávání bez vyložených střeleckých příležitostí vystoupili po 25 minutách dříve Brňané. Hned z první vážnější akce po Belejově centru vstřelil Došek vedoucí branku, když stačil dosáhnout na míč dříve než zadáci Synotu.

Náskok se odrazil na větší aktivitě brněnského týmu, který přehrával soupeře ve středu pole přesnější kombinační souhrou i větší bojovností. Značně nejistá obrana Synotu nechala v 38. minutě hodně prostoru rychlému Pacandovi, jenž po Křapově centru z levé strany přidal druhý gól. Značně pasivní Synot za celý úvodní poločas ohrozil brněnskou branku pouze jednou, Abrahámovu střelu z hranice šestnáctky ale brankář Belic kryl.

Trenér Rabušic se pokusil po poločase oživit hru středové řady Synotu výměnou Dvořáka za Lukaštíka. Ani tato změna ale rozjeté Brňany příliš nepřibrzdila. Naopak v 51. minutě našel Zúbek na pravém křídle Pacandu, z jehož přesné přihrávky vstřelil Došek třetí branku.

Synot začal po hodině hry přece jen více myslet na útočení. Přes pozornou obranu brněnského týmu se ale dostal do střelecké příležitosti pouze Polách, jenž však z deseti metrů netrefil branku. V závěru už Brňané poněkud slevili z vysokých obrátek. Synot získal územní převahu, ze střeleckých pokusů se ale ujala až pět minut před koncem po Činčalově přihrávce přízemní Abrahámova střela.

1. FC Brno - 1. FC Synot 3:1 (2:0)
Branky: 25. a 51. Došek, 38. Pacanda - 85. M. Abrahám. Rozhodčí: Řehoř - Pokorný, Mika. ŽK: Belej - Polách, Seman, Dvořák. Diváci: 3265.
Brno: Belic - Krško, Schuster, Křivánek, Křap - T. Abrahám, Svoboda (56. Mezlík), Zúbek, Belej (82. Živný) - Pacanda, Došek (72. Kroupa). Trenér Večeřa.
Synot: Drobisz - Němčický, Palinek, Kadlec, Seman - Činčala, M. Abrahám, Polách, Lukaštík (46. Dvořák) - Malár (62. Míca), Slončík (77. Meduna). Trenér Rabušic.

Olomouc veze z Jablonce tři body

Fotbalistům Jablonce se v úvodu první ligy nedaří, po prohře 1:4 v Příbrami v sobotu podlehli i ve svém dočasném libereckém azylu Olomouci 0:2. Sigmu nasměroval k dalšímu vítězství premiérovou trefou v nejvyšší soutěži obránce Martin Hudec a výsledek potvrdil v závěru Aleš Urbánek. Olomouc má tak po dvou kolech plný bodový zisk.

V páté minutě po rohu domácí gólman Lovásik neudržel vysoký míč a Špiláček z deseti metrů překopl prázdnou branku. Na druhé straně ve 12. minutě olomoucký gólman Vaniak podběhl centr a Weberova hlavička mířila těsně mimo.

Po Randově zákroku na Maška v pokutovém území se pak v 26. minutě Jablonečtí marně dožadovali odpískání pokutového kopu.

Po přestávce si domácí vytvořili několik šancí, které nezužitkovali a zhruba od 60. minuty přebrali iniciativu hosté. Nejdříve zasáhl Lovásik proti Babničově bombě. Následně se agilní Babnič prodral před jabloneckou branku, ale jablonecký brankář byl znovu na místě. Po Sieglově prudké ráně následoval roh, který přesně rozehrál Urbánek a Hudec hlavou dostal hosty do vedení.

Okamžitě po gólu domácí trenér Palička dvakrát střídal, ale ke zvratu to nevedlo. V 74. minutě Urbánek předvedl další excelentní centr z rohového kopu a Hudec se opět prosadil hlavou, ale míč tentokrát mířil těsně nad břevno.

Jablonecký pokus o vyrovnání vyvrcholil v 84. minutě sérií tří rohů a po jednom z nich se do velké šance dostal Hrotek. Zblízka ale netrefil branku. Hosté kontrovali v 88. minutě, když po Kordulově hrubé chybě běžel Urbánek sám na branku, obešel i gólmana a bez problémů stanovil konečné skóre na 0:2.

FK Jablonec - Sigma Olomouc 0:2 (0:0)
Branky: 67. Hudec, 88. Urbánek. Rozhodčí: Poledník - Kašný, Filgas. ŽK: Herzán, Weber - Caha, Urbánek, Rojka, Černý. Diváci: 1620.
Jablonec: Lovásik - Laštovka, Hochmeister, Hrotek, Čáp - Michálek, Čížek (67. Vodehnal), Herzán (67. Kordula), Weber (79. Gula) - Majsniar, Mašek. Trenér Palička.
Olomouc: Vaniak - Randa, Hudec, Kučera, Caha - Vlček (51. Siegl), Zbožínek, Špiláček, Urbánek - Vyskočil (85. Černý), Babnič (72. Rojka). Trenér Uličný.

Sparta bez potíží zdolala Opavu

Fotbalisté Sparty Praha ve svém prvním utkání na domácím stadionu v nové sezoně potvrdili roli vysokého favorita a opavského nováčka vyprovodili čtyřmi brankami. První vstřelil z penalty Poborský, po přestávce se trefili Ježek s Kinclem a definitivní podobu skóre dal znovu letenský kapitán Poborský.

Nováček z Opavy se během první čtvrthodiny překonával a s česko-ukrajinsko-brazilskou obranou udatně čelil atakům domácích. Vydržel to však jen do sedmnácté minuty, kdy dezorientovaný Černín nastřelil hlavou břevno vlastní branky.

Netrvalo pak ani minutu a před gólmanem Vaškem se znovu blýskalo: Tichota stáhl unikajícího Sionka a rozhodčí Dvořáček po několikavteřinové konzultaci s asistentem Ondem nařídil penaltu, kterou Poborský s jistotou proměnil.

Jenže sparťané po vedoucím gólu ubrali ze své úvodní snahy a až do poločasu toho moc nepředvedli. Gluščeviče na hrotu nenacházela žádná přihrávka a defenzivní středoví záložníci sparťanskou hru brzdili.

Naopak hosté dokazovali, že nepřijeli v roli obětního beránka a sparťanskou branku několikrát nebezpečně ohrozili. Nejvíce v 35. minutě, kdy ex-blšanský Krohmer střelou z pětadvaceti metrů roztřásl Blažkovým břevnem.

Opava mohla přemýšlet o bodovém zisku až do 52. minuty. V ní si Ježek na hranici šestnáctky pohrál s hostující obranou a gólovou střelou z levé strany korunoval svůj výborný výkon v utkání.

Snaživí hosté ještě ani potom nehodili flintu do žita, ale Dort neuspěl při svém odvážném průniku. Po třetí brance, kterou v 77. minutě vstřelil po Poborského trestném kopu Kincl, už však zvrat z opavské strany nehrozil. Takřka dvanáct tisíc fanoušků se v dusném počasí dočkalo přesvědčivé výhry, kterou v nastaveném čase ještě vylepšil svou druhou trefou Poborský, kterou vyrovnal gólovou normu, s níž Opava už tradičně z Letné odjíždí - čtyři branky inkasovala na Letné už počtvrté za sebou.

Sparta Praha - SFC Opava 4:0 (1:0)
Branky: 19. z pen. a 90. Poborský, 52. Ježek, 77. Kincl. Rozhodčí: Dvořáček - Ondo, Goňa. ŽK: Poborský, Johana, Němec - Krohmer, Pšeničnyj, Dort. Diváci: 11.628.
Sparta: Blažek - Petráš, Hübschman, Johana, Zbončák - Poborský, Kováč (69. Michalík), Němec, Ježek - Sionko (79. Jun), Gluščevič (60. Kincl). Trenér Kotrba.
Opava: Vašek - Horňák, Tichota, Dos Santos, Pšeničnyj - Černín, Baránek, Metelka, Krohmer (82. Holý) - Rilke (66. Dort), Pospěch (12. Bálek). Trenér Matějček.

Plzeň na úvod prohrála

Odložená premiéra v první lize dnes plzeňským fotbalistům nevyšla, protože na domácím stadionu podlehli Žižkovu 0:2. O vítězství Pražanů se ve druhém poločase postarali Michal Ščasný a Jakub Hottek, který se radoval z premiérové branky v nejvyšší soutěži.

Domácí se sice na Žižkov vrhli s elánem, ale kromě Barteskovy střely z osmé minuty na Pražany v úvodu nic překvapivého nevymysleli.

Iniciativy se chopili hosté - na Hottkův centr nejprve Pikl nedosáhl, vzápětí Hottek kolmicí vysunul Oravce a jeho zpětnou nahrávku na nabíhajícího Chihuriho zblokoval domácí stoper Kozel. Pak dlouhý pas Mlejnského nezastavil obránce Knakal a před Chihurim zachraňoval obětavým pádem brankář Colceag.

Svěřenci kouče Cipra znervózněli a nebyli si schopni na metr přesně přihrát. V prvním poločase předvedli kloudnou akci jen jedinkrát: Barteska uvolnil Ježe a před nabíhajícím Blahou jeho centr likvidoval brankář Pižanowski. O pět minut později pálil do tyče žižkovský Sabou. Otřesení Plzeňané pak jen přihlíželi, jak nekrytý Oravec hlavičkoval do náruče Colceaga.

Ani začátek druhé půle tápající domácí z letargie neprobral a opět nejprve hořelo před jejich brankou - po Ščasného přímém kopu se vrhnul Klimpl, ale rybičkou poslal míč těsně mimo. Z protiútoku poslal Limberský zleva přetažený centr a Jež ve vyložené šanci pálil metr vedle. Vzápětí Smíšek lehce obešel beka Klimpla a ve výhodné pozici místo střely volil zbytečnou nahrávku do chumlu hráčů.

Za pět minut plzeňský stadion jen zklamaně zahučel. Domácí obrana předvedla další kiks, Hottkův centr nedůrazně odhlavičkoval zkušený Kozel a na hranici vápna přesně pálil do šibenice Ščasný. Vyběhnutý plzeňský brankář neměl sebemenší šanci zasáhnout.

Domácí urazili fotbalové štěstí i v 56. minutě. Jež si sice snadno poradil s Mikulíkem, ale pět metrů od branky nepochopitelně nahrával zpět. Další ránu Plzeň utrpěla v 64. minutě. Žižkovský Hottek se štěstím přešel přes Zakopala a jeho přesná přízemní rána zapadla přesně do levého koutu domácí brány.

Plzeňští vrhli všechny síly do útoku, v koncovce jim ale chyběl potřebný klid a finální přihrávka.

Viktoria Plzeň - Viktoria Žižkov 0:2 (0:0)
Branky: 53. Ščasný, 64. Hottek. Rozhodčí: Šedivý - Lukeš, Hojsík. ŽK: Kučera, Kozel, Barteska - Ščasný. Diváci: 6028.
Plzeň: Colceag - Zakopal (70. Procházka), Kozel, Knakal, Smola - Jež, Švejnoha (69. Knapp), Barteska, Kučera (46. Limberský) - Blaha, Smíšek. Trenér Cipro.
Žižkov: Pižanowski - Buryán, Mlejnský, Klimpl, Mikulík - Ščasný, Pikl, Sabou, Hottek (72. Stracený) - Chihuri (56. Dirnbach), Oravec (90. Görner). Trenér Lavička.

Liberec vydřel v závěru bod v Ostravě

Papouškův gól v poslední minutě připravil domácí Baník Ostrava o dva body. Liberec, který na severu Moravy prohrával od 56. minuty, mohl i vyhrát. Po vyrovnávací brance ještě Nezmar hlavou trefil břevno ostravské branky.

Ostravský kouč František Komňacký vsadil na vítěznou sestavu z pondělní ligové premiéry a základní jedenáctka Baníku od prvních minut znovu dokazovala, že si v úvodu podzimní části tyká se slušnou formou. Hrálo se téměř výhradně podle domácích not.

Baník svého soupeře zatlačil jednoduchým fotbalem s řadou narážeček a už v šesté minutě slušně zaplněné Bazaly málem explodovaly. Pospěchův průnik mohl korunovat Čížek, ale nakonec ho přihrávka do ideální pozice zaskočila tak, že nikým neatakován zamířil z malého vápna pravačkou vedle.

Kinský potom vyboxoval Pospěchovu dělovku, vystihl i Žůrkův volej k tyči a vrcholem ostravského střeleckého zmaru byla v 42. minutě další Žůrkova rána, která se od tyče odrazila do gólmanovy hlavy a od ní zpět do tyče.

Mezitím si publikum zabouřilo poté, co Langer stáhl v pokutovém území Čížka, ale penaltový verdikt hlavního rozhodčího Hlaváče stornoval asistent Holub, který k obrovské nevoli Ostravanů odmával ofsajd.

Nápor Baníku nepřerušila přestávka ani dalekonosný Kiselův pokus, který v 51. minutě pohladil tyč. Domácí tlak přinesl své ovoce takřka po hodině hry - Žůrek stihl v pádu odcentrovat a nekompromisní Pospěchův volej ještě před brankářem Kinským změnil směr po Heinzově teči. Hosté vehementně reklamovali hraní rukou, ale sudí ukázal jednoznačně na střed hřiště.

Mozek většiny ofenzivních akcí Baníku Heinz dalším ze svých nápaditých pasů záhy nabil Žůrkovi na pojišťovací gól, avšak souboj tváří v tvář tentokrát vyhrál Kinský. Hosté se v závěru přece jen vyburcovali k větší aktivitě a obranu soupeře dostali do úzkých. Po střelecké smůle v první půli se však k Baníku obrátilo i štěstí - v 79. minutě totiž tečovaná rána Zápotočného trefila tyč a Koloušek o pět minut později orazítkoval břevno.

Svému osudu však Ostrava nakonec neunikla. Po chybě domácí obrany Pospíšil zblízka ještě neskóroval, ale odražený míč vrátil hlavou do sítě Papoušek.

Baník Ostrava - Slovan Liberec 1:1 (0:0)
Branka: 56. Heinz - 90. Papoušek. Rozhodčí: Hlaváč - Holub, Talpa. ŽK: P. Besta - Pospíšil. Diváci: 10.546.
Ostrava: Laštůvka - Pospěch, Bolf, Dvorník, Drozd - Látal, P. Besta, Lička (87. Krpec), Čížek - Heinz (90. Prohászka), Žůrek (80. Bystroň). Trenér Komňacký.
Liberec: Kinský - Zápotočný, Holeňák, Lukáš, Janů (48. Polák) - Kisel, Langer, Koloušek, Ančic (74. Papoušek) - Hološko (61. Nezmar), Pospíšil. Trenéři Csaplár a Škorpil.
Tabulka po neúplném 2. kole:
1. Olomouc22004:06
Slavia22004:06
3. Sparta21105:14
4. Ostrava21104:24
5. Příbram11004:13
6. Brno11003:13
7. Žižkov21012:23
8. Liberec10101:11
Teplice10101:11
10. České Budějovice10011:30
Synot10011:30
12. Zlín10010:20
Blšany10010:20
Plzeň10010:20
15. Opava10010:40
16. Jablonec20021:60

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články