Hlavní obsah

Válku fotbalových agentů vyšetřuje policie

PRAHA

Slovní přestřelky fotbalových agentů se vyostřily. Otevřenou válku mužů zajišťujících přestupy hráčů začala vyšetřovat policie. Nůž se dokonce měl ocitnout na krku Julia Kramariče, jednoho z těch, kteří ovládají trh s fotbalisty.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Mezi fotbalovými agenty se rozpoutal boj. Příčinou má být ruský trh.

Článek

Pronikly tak do sféry přestupů mafiánské prvky, nebo jde o výmysly, které v tvrdém konkurenčním boji jen mají napomoci zničení soka? Tím se teď zabývá útvar pro boj s organizovaným zločinem.

Advokát Kramarič a s ním spolupracující fotbalový agent Ondřej Chovanec policii sdělili, že na něj Pavel Paska, v minulosti jednoznačně první muž této branže u nás, poslal členy ruské mafie kvůli vyřazení z výnosných přestupových transakcí.

Místo děje: ruský Rostov. Tam Kramarič s Chovancem 15. července dojednávali přestup brněnského útočníka Libora Doška, jehož na trhu dříve zastupoval Paska. Spolu s nimi tam byl i Viktor Kolář, spolupracovník Pavla Zíky ze společnosti Sport Invest, která má na ruském trhu nejlepší kontakty.

Vzpomínká ho děsí ještě dnes

Dva Rusové večer přišli do Kramaričova hotelového pokoje s tím, že s ním potřebují mluvit o samotě. Šel s nimi. Ve vedlejším pokoji mu podle jeho slov přiložili nůž na krk. "Příjemně po těle mi z toho není ještě dnes," říká Kramarič.

Co se onen inkriminovaný večer dělo dál? "Když jsem měl tu kudlu pod krkem, vytočili ze svého mobilu číslo pana Pasky. Dostal jsem od něj po telefonu přednášku a ti chlapi, ze kterých šel strach, mi pak řekli: 'Do Ruska už nejezděte, tady je teritorium pana Pasky.' Když mě pak pustili, zavolal jsem předsedovi svazu Obstovi a ze svého telefonu jsem vytočil i Pasku. Tím to skončilo, celou věc jsem předal orgánům činným v trestním řízení," popisuje Kramarič.

Další dva aktéři jednání, Chovanec a Kolář, mohou potvrdit jen odchod Kramariče z pokoje. Nic dalšího. Policie to zkouší ověřovat podle kamerového systému v hotelu. A chce zkoumat i výpisy telefonních hovorů.

Výmysly, kontruje Paska

Paska tvrdí, že Kramarič si vymýšlí. Hodlá se bránit žalobami. "Všechno vám poví právník," odmítá více komunikovat. "Pokud nás osloví policie, podnikneme všechny kroky, abychom to uvedli na pravou míru," uvádí pro ČTK Paskův advokát František Gebauer.

Kdysi lákavý a lukrativní západoevropský trh zažívá recesi. S ubývajícími možnostmi uskutečňovat zajímavé přesuny hráčů směrem na západ se zjevně přiostřil boj o Rusko. Jako první tam ve velkém obchodoval Zíka. Že tamní kluby mají hodně peněz a skýtají netušené možnosti, záhy pochopili takřka všichni další čeští agenti.

Už v minulých měsících začínalo jít mezi nimi do tuhého. Kramarič s Chovancem napadali platnost licence Pasky s tím, že nemá české občanství a nemůže u nás tuto činnost vykonávat. Ten argumenty protistrany odmítal. Naopak sám si stěžoval, že mu přetahuje hráče údajně v rozporu s pravidly.

Mocní agenti
Zdeněk Nehoda (zastupuje mj. Nedvěda, Grygeru)
Pavel Paska (Rosický, Koller, Šmicer, Baroš)
Pavel Zíka (Vachoušek, Čech, Štajner, Jarošík)
Další v řadě
Julius Bielik
Radek Drulák
Ondřej Chovanec
Dalibor Lacina
Václav Němeček
Kamil Řehák
Pavel Vandas

Každý se může rozhodovat sám

Z Paskových někdejších chráněnců zastupuje nyní Chovanec Libora Doška, Švancaru, Hottka či talentovaného Švece ze Slavie. "Zatím jsou to tito čtyři hráči. Zatím," opakuje důrazně Kramarič a zřejmě chce naznačit, že to nemusí být konečná.

Kramarič však na 'přetahování' hráčů nevidí nic nekalého. "I když bych termín přetahování nepoužíval," říká. Jako konkrétní příklad uvádí situaci kolem brněnského Doška. "Pana Chovance oslovil nezávazně hráč se svým otcem. Mě požádal o právní výklad, zda je možné panu Paskovi vypovědět smlouvu. Konzultoval to pak ještě s jiným právníkem, a když mu řekl to samé co já, domluvili se na zastupování hráče firmou Chovanec Sport Agency," prozrazuje Kramarič.

"Není to nic neobvyklého, každý hráč má právo se sám rozhodovat o tom, co chce a co ne. Pokud se mu něco nepozdává, vypoví smlouvu a přejde k jinému agentovi," tvrdí Kramarič a jako konkrétní příklad uvádí ostravské Svitáka s A.Bestou, které pod svá křídla přetáhl Zdeněk Nehoda, přestože patřili Radku Drulákovi.

Kramarič, který se v pondělí vydal s Chovancem do Švýcarska, aby si v sídle FIFA osobně ověřil některé záležitosti ohledně licencí, si nemyslí, že by byl počet deseti agentů na Českou republiku nadbytečný. "Problém je v tom, že dřív tady fungoval jen jeden hráčský agent Paska. Dneska jich je tu deset, ale ten trh zůstal stejný. Přesto bych to neviděl jako neudržitelný stav."

Svaz: žádné kroky

Manažeři se každopádně snaží dělat vše pro to, aby mohli zajišťovat služby hráčům. Lukrativní přestup pro ně znamená řádově miliónové zisky. Zjevně i pomluvy jsou proto možným nástrojem konkurenčního boje.

Domácí fotbalový svaz nehodlá podnikat žádné kroky. "Tohle musíme nechat na policii, jsou to vlastně soukromé obchodní aktivity, do kterých zasahovat z naší pozice nelze," připomíná místopředseda svazu Jaroslav Vacek.

Problémy podle něj souvisejí s ekonomickou realitou. "Trh je prostě malý." Další z místopředsedů, Milan Brabec, ale soudí, že výkonný výbor by se nějakým způsobem záležitostí zabývat měl. "Nedisponuji ale takovými informacemi, abych se k tomu teď mohl vyjadřovat, ale nějak by se to 1. září projednávat mělo," podotýká Brabec.

Pokusem o zmírnění emocí mezi agenty byla nedávná schůzka na půdě svazu. Licencovaní agenti se podle svazu dohodli na možnosti vytvořit vlastní asociaci, která by se měla stát stavovskou institucí agentů a partnerem Komise pro agenty fotbalového svazu při vzájemných jednáních o této problematice.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články