Hlavní obsah

Neválčeme, není o co, vyzývá Zíka

Jan Krůta

Jeden z prominentních českých hráčských agentů Pavel Zíka se na 'válku agentů' dívá s nadhledem. "Přijde mi to k smíchu. Je to spíš žabomyší válka," říká a nabádá ke klidu: "Neválčeme, není o co. Naopak, spojme síly." Zároveň ale dodává, že český trh není na desítku agentů připraven.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Pavel Zíka má velmi dobré kontakty v Rusku. Přesto se mu letos povedly uzavřít dva velké přestupy směrem na západ. Do Marseille například odešel Štěpán Vachoušek (na snímku vpravo).

Článek

Stalo se vám během jednání o přestupech v Rusku, že by vám někdo držel nůž pod krkem?

Nikdy. Vždycky jsem se tam setkal se vstřícností. Všechny obchody jsme dělali přes našeho ruského partnera, který je oficiálním hráčským agentem s licencí.

Myslíte si, že se u nás jedná o pomyslnou válku agentů?

Vůbec bych to tak neviděl, spíš mi to přijde k smíchu. Pokud válka, tak spíš taková ta žabomyší. Já říkám jedno: Neválčeme, vždyť ani není o co. A buďme rádi, že něco dokážeme. Spojme síly a udělejme to dohromady. Třeba se Zdeňkem Nehodou už to tak funguje delší dobu. Podle mě je v jednotě síla a já jsem týmový hráč. Ve finále je daleko lepší rozkrojit ten pomyslný dort na víc částí, než když nebude upečený žádný. Pořád se mi zdá, že jsou tady v Čechách agenti trochu démonizovaní, ale není to tak.

Můžete spolupracovat se všemi kolegy?

Všem jsem tu možnost nabídl. Naše firma Sport Invest už má na trhu poměrně významné postavení, vždyť ze čtyř velkých letních přestupů na západ jsme udělali dva - Vachouška do Marseille a Papadopulose do Arsenalu. Proto jsem považoval za slušnost nabídnout ostatním spolupráci. Většinou jsem se setkal s pozitivním ohlasem.

Je podle vás v České republice práce pro deset hráčských agentů?

Myslím, že je to moc, český trh na to není připraven. Čas ukáže. Aby se manažer touto činností u nás dobře uživil, musí podle mě dělat přestupy do zahraničí. Navíc je velkým problémem také fakt, že se u nás objevila spousta černých agentů bez licence. Jsou jich desítky. A v neposlední řadě na našem trhu začínají působit i manažeři ze zahraničí.

Reklama

Související témata: