Hlavní obsah

Silné týmy si před ME dovolily nepovolat hvězdná útočná esa

PRAHA

Složitá rozhodnutí stála před trenéry národních mužstev při uzavírání konečné nominace 23 hráčů, kteří budou reprezentovat svá mužstva na blížícím se mistrovství Evropy v Rakousku a ve Švýcarsku. Diváci neuvidí například francouzského kanonýra Davida Trezegueta nebo italského útočníka týmu AC Milán Filipo Inzaghiho. Pozvánku na evropský šampionát nedostal od španělské reprezentace ani forvard Realu Madrid Raul.

Článek

Těžkou hlavu s výběrem konečné nominace měl francouzský kouč Raymond Domenech. Do ní se nakonec nevešel jak útočník Olympique Marseille Djibril Cisse, tak ani záložník AC Milán Mathieu Flamini, který začátkem května přestoupil z Arsenalu právě do týmu Marka Jankulovského. Naopak si místo v nominaci vybojoval forvard St Etienne Bafetimbi Gomis, který o sobě dal vědět 16 vstřelenými góly v 34 zápasech v této sezóně francouzské ligy. Do výběru se nevešel ani útočník Juventusu David Trezeguet, jenž je třetím nejlepším střelcem francouzské reprezentace a v letošním ročníku Serie A vstřelil 20 gólů.

V německém národním týmu se mezi finální třiadvacítku hráčů nevešel vedle Jermaine Jonese také útočník Patrick Helmes. Kouč Joachim Löw může počítat s patnácti hráči, kteří získali bronz na domácím mistrovství světa před dvěma lety. V závěrečné nominaci nakonec nechybí ani Torsten Frings a Christoph Metzelder, nad jejichž účastí vinou zdravotních problémů visely otazníky.

Kouč Řeků Otto Rehagel může počítat s kapitánem Angelosem Basinasem, navzdory jeho zranění kotníku, které si přivodil v sobotním přátelském utkání proti Maďarsku. Italský kouč Roberto Donadoni povolal veterána z Juventusu Alessandra Del Piera, i když ten v posledních přátelských zápasech nedostával tolik prostoru. Naopak se na turnaji nebudou moci sejít spoluhráči z Fiorentiny Tomáš Ujfaluši a Riccardo Montolivio, jelikož druhý jmenovaný se do užší nominace Itálie nevešel. To se nepovedlo ani veteránovi Filippo Inzaghimu, jehož v týmu mistra světa nahradil Marco Borriello z Janova.

Nejistý start Pogrebňjaka

Ve výběru Nizozemska nechybí hvězdy Realu Madrid Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooij a Arjen Robben. Spolu s nimi se v dresu týmu ze země tulipánů objeví fotbalisté Liverpoolu Dirk Kuyt a Ryan Babel. Útočník Arsenalu Robin Van Persie se stihl uzdravit ze svého zranění a účast na šampionátu ho nemine. Na skvělou formu z uplynulé sezóny bude spoléhat kouč Portugalska Felipe Scolari u Cristiana Ronalda, který má svým výkonem táhnout tým vicemistra Evropy za úspěchem.

Vážnou otázku řeší vedení ruské reprezentace, které přidělalo velké starosti zranění kanonýra Pogrebňjaka, jenž má po přátelském utkání proti Srbsku problémy s kolenem. Překvapením ve španělské nominaci je absence útočníka Realu Madrid Raula. Naopak svůj třetí comeback do národního týmu si na Euru prožije švédský forvard Henrik Larsson.

Poté, co se Pavel Nedvěd definitivně rozhodl nereprezentovat a Tomáš Rosický musí léčit své zranění, je nucen trenér Karel Brückner sázet na jiné špílmachry. Jedním z největších adeptů na pozici tvůrce hry je Marek Matějovský z Readingu. Poslední a jedinou změnou v sestavě Česka bylo nahrazení Daniela Pudila Rudolfem Skácelem ze Southamptonu. Nejstarším hráčem turnaje bude se svými osmatřiceti lety rakouský ofenzivní záložník Ivica Vastič.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články