Hlavní obsah

Fotbalovým AS Řím otřásá finanční skandál

Italský fotbalový klub AS Řím je podezřelý z finančního podvodu, který mu zajistil vstup do nadcházejícího ročníku Serie A. Vedení klubu se mělo fotbalové federaci zaručit prostřednictvím společnosti, jejíž majetek na pokrytí finančních záruk zdaleka nestačí. Vyšetřovatelé nyní zkoumají, zda v tomto případě nebyl spáchán trestný čin.

Článek

AS Řím musel federaci zaplatit 47,5 milionu eur a kontrolní komise mu navíc přikázala předložit finanční záruky pro účast v novém ročníku Serie A. Vedení klubu předložilo několik záruk, mezi nimiž byla i částka sedmi a půl miliónu eur krytá společností Sbc SpA. Ta však disponuje kapitálem ve výši pouhých 500.000 eur a záruky navíc nabídla dalším třem klubům z nižších soutěží.

Šéf inkriminované společnosti Franco Jommi přitom smlouvu o finančních zárukách nepodepsal a všechny dokumenty nesou podpis bývalé výkonné ředitelky Sbc Cynthie Ruiaové. Také ona však popírá, že by nějaké smlouvy podepsala.

Vyšetřovatelé nyní vyslýchají Jommiho, Ruiaovou i šéfa kontrolní komise federace Salvatora Pescatoreho a doufají, že brzy najdou konkrétní podezřelé.

Sportovní ředitel AS Řím Franco Baldini se neobává, že by finanční skandál mohl způsobit vyloučení jeho klubu z italské nejvyšší soutěže. "Udělali jsme všechno, co jsme měli udělat," tvrdil na páteční tiskové konferenci.

Reklama

Související témata: