Hlavní obsah

Skandální výrok sudích řídil v Příbrami 'instinkt'

Ani třetí kolo letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže se neobešlo bez sporného výroku rozhodčích. V utkání Příbrami se Spartou sudí Luboš Helebrant nejprve uznal gól Pražanů, ale po několika minutách váhání jej odvolal. Případ, který desetiletá historie české ligy nepamatuje, nedokázal dostatečně objasnit.

Foto: Internet

Některé výroky rozhodčích v novém ligovém ročníku vyvolávají rozpaky. (ilustrační foto)

Článek

Helebrant prý gól zrušil po dohodě s asistentem Bohuslavem Krátkým, oba muži však po utkání svalovali vinu jeden na druhého. Důležitou roli při rozhodování hrál údajně jejich instinkt.

Situace, o níž se bude dlouho diskutovat, se odehrála v 54. minutě. Sionko přihrál Gluščevičovi, jenž se v době přihrávky pohnul a stál na úrovni posledního příbramského obránce, kterému pak utekl a vstřelil gól.

Zdálo se, že nic nezabrání uznání branky, přestože z hlediště se zdálo, že Gluščevič skutečně byl v ofsajdové pozici. Asistent Krátký ale nechal praporek dole. Pak ukázal ke středovému kruhu a Helebrant ho napodobil.

Jenže na Krátkého se v mžiku sesypalo několik domácích hráčů a gestikulovali, že černohorský útočník dal gól z ofsajdu. Helebrant ke skupince přiběhl a pohledem na Krátkého se ujistil, že nic na svém výroku nezmění a znovu proto ukázal na středový kruh.

Instinkt místo očí

Domácí však jeho verdikt neuklidnil a především kapitán Horst Siegl se dál domáhal změny rozhodnutí. "Už jsem mířil do středu hřiště, ale v té chvíli mě přivolal zvukovým znamením v praporku kolega Krátký," vysvětloval hodinu a půl po utkání rozrušený Helebrant, proč začal o uznání branky váhat.

Příliš věrohodně však důvod vysvětlit nedokázal. "Když jsem viděl, že padl gól, tak jsem se podíval na asistenta a ten mi ukázal, že je regulérní. Shlukli se tam však hráči, a tak jsem tam doběhl, aby nedošlo k nějakým problémům. Ptal jsem se, jestli byl gól v pořádku a on řekl, že ano. Zeptal se mě však, zda nevím, jestli to Sionko tečoval a já mu řekl, že si nejsem jistý, ale že možná ano," popisoval debatu Helebrant. Krátký prý reagoval sdělením: "Dobrý, já uznávám gól."

Helebrant přiznal, že celá situace mohla vypadat podivně, ale byl spokojen, že se tak rozhodl. "Teď už víme, že ofsajd byl, a tak je rozhodně lepší odvolat neregulérní gól, než zůstat u chybného rozhodnutí," tvrdil Helebrant a do svého vyjádření se stále více zamotával. Na přímý dotaz nakonec prohlásil, že o Sionkově teči není přesvědčen. "Já tu situaci skutečně jasně neviděl. Pomohl jsem si rozhodcovským instinktem," uvedl hlavní sudí.

Brabec své muže pochválil

Helebrantova výpověď však ostře kontrastovala s tím, jak mluvil Krátký. Ten tvrdil, že o Sionkově tečí nebyl a není přesvědčen. "Když ke mně Helebrant doběhl podruhé, tak jsem mu řekl, že pokud Sionko tečoval, tak gól platit nemůže," líčil Krátký, a podpořil tak domněnku, že oba arbitry zviklal vytrvalými protesty kapitán domácích.

Horst Siegl měl o celé situaci jasno, gól prý nebyl regulérní a rozhodnutí na sebe podle něho vzal asistent. "Když jsem tam doběhl, tak se hlavní rozhodčí zeptal, zda to Sionko tečoval a asistent řekl ano. V té chvíli byl gól správně odvolán a já to považuji za správné rozhodnutí. Musím je za to pochválit," usmíval se šibalsky Siegl, který v době branky stál na druhé straně hřiště.

Šéf rozhodčích Milan Brabec večer po utkání své podřízené pochválil. "Za této situace je skutečně lepší, když je gól odvolán, než aby někdo vyhrál neregulérní brankou," uvedl funkcionář. Jeho kolega z komise Jiří Ulrich rozhodnutí podpořil při rozboru pro televizi Nova, která situace rozfázovala. "Hráči stáli zároveň, ale rozhoduje postavení těla a to měl Gluščevič vpředu více než předposlední hráč Marily," vysvětlil.

Reklama

Související témata: