Hlavní obsah

Němečkovo varování: Švýcaři jsou strašně zrádní

PRAHA

Favorit je jasný. V úvodním utkání evropského fotbalového šampionátu, k němuž nastoupí v sobotu domácí Švýcarsko proti české reprezentaci, by měl mít navrch Brücknerův tým. Experti mu věří, bookmakeři sázkových kanceláří také. Internacionál Václav Němeček, jenž při svých toulkách fotbalovým světem oblékal i dres Servette Ženeva, však v prognózách pro Sport.cz před Švýcary varuje: „Pozor na ně, jsou strašně zrádní!“

Foto: AC Sparta Praha

Václav Němeček má se švýcarským fotbalem bohaté zkušenosti.

Článek

Samozřejmě, Švýcary kdekdo podceňuje, protože se jako reprezentanti pořadatelské země dostali na evropský šampionát, aniž by museli podstoupit kvalifikaci. „Jenže právě z podceňování mohou těžit a postarat se o mnohá překvapení. Ve skupině určitě, takže pozor na ně. Naše mužstvo na ně musí vyrukovat s absolutní koncentrací, nesmí ani na chvíli vypnout a dát Švýcarům sebemenší šanci. Jakmile by ji vycítili, budou strašně nepříjemní. S podporou domácího publika ještě víc,“ varuje Václav Němeček, který na tribuně basilejského stadiónu nebude v sobotu vpodvečer samozřejmě chybět.

Reprezentaci helvetského kříže má dokonale přečtenou, neboť pod Alpami hrál a švýcarský fotbal bedlivě sleduje. I trenérovi Brücknerovi by mohl vypomoci jako poradce. „To v žádném případě. Pan Brückner má našeho prvního šampionátového soupeře určitě dokonale přečteného a nastudovaného, takže žádné rady nepotřebuje,“ zdráhal by se Němeček přijmout roli rádce.

„Domácí jsou podceňovaní hlavně proto, že jejich hráči nejsou u nás tak známí, jako je tomu v případě Portugalců, Turků nebo dalších účastníků šampionátu. Přitom spousta švýcarských fotbalistů působí v předních evropských ligách - bundesligou počínaje a italskou, francouzskou i třeba anglickou ligou konče. Jejich jména však nemají fanoušci zažitá, takže lidé jsou zmateni a neví, kam je zařadit. Setkal jsem se s tím, že dokonce i mnozí rádoby experti považují některé ze švýcarských reprezentantů za Němce,“ upozorňuje český internacionál.

Dokonalá defenziva 

Podle jeho mínění spočívá největší síla Švýcarů v dokonale propracované a takřka mistrně zvládnuté defenzivě.

„To je jejich největší přednost, takže góly se jim dávají opravdu moc těžko.  Jenže oni už jsou dál a k perfektní obraně přidali i nadstavbu. Snaží se protivníka ukolébat a pak jsou schopni využít momentu překvapení a nečekaně udeřit. Marco Streller, jenž hraje za Basilej, ale hlavně největší hvězda švýcarského týmu Alexandre Frei působící v Dortmundu to dovedou opravdu dokonale. Ti dva nejsou třeba celý zápas vidět, ale ve správný moment jsou na správném místě a při zakončování se nemýlí. I ofenziva je silnou švýcarskou zbraní,“ tvrdí Němeček.

I tak by si ale měla česká reprezentace se Švýcary poradit. „Jsme silnější, fotbalovější, měli bychom mít tudíž navrch a vyhrát. A to navzdory tomu, že na straně domácího týmu bude pochopitelně publikum, které chce hnát svůj tým šampionátem hodně daleko. Švýcaři totiž věří, že se jejich tým minimálně do čtvrtfinále dostane,“ je Němeček přesvědčen, že všechny trumfy v rukou mají hráči Brücknerova výběru.

„Musí si však stále opakovat, že nesmí ani na minutu vypnout a polevit v koncentraci. Po celých devadesát minut to bude od nich vyžadovat maximální soustředění. Naši fotbalisté prostě nesmí nechat Švýcary hrát a naopak - sami musí mít utkání plně pod kontrolou od úvodního hvizdu až do poslední sekundy. Jakmile by dali reprezentaci helvetského kříže vycítit sebemenší šanci, mohlo by být zle,“ radí internacionál Václav Němeček svým dnešním nástupcům, jak si v sobotu večer v úvodním duelu celého evropského šampionátu počínat.

Reklama

Související témata: