Hlavní obsah

Zkuste Portugalce provokovat, radí hráčům internacionál Lubomír Vlk

PRAHA

Rozpolcenost pociťovat nebude, i když po tříletém angažmá v FC Porto zůstalo fotbalovému internacionálovi Lubomíru Vlkovi Portugalsko v srdci. Ve středu bude někdejší vítkovický a reprezentační obránce v ochozech ženevského stadiónu fandit českému týmu, byť si uvědomuje, jak těžké to Brücknerův výběr bude mít. „Portugalci jsou ještě lepší než před dvěma lety na mistrovství světa v Německu. Mistrně už totiž zvládají i defenzivu,“ upozorňuje Lubomír Vlk v analýze pro Sport.cz.

Foto: archiv

Lubomír Vlk

Článek

Samozřejmě, největší síla Portugalců je v ofenzívě. „Je přímo špičková, což ale není jen zásluha Cristiana Ronalda. Brazilský trenér ve službách portugalské reprezentace Scolari má k dispozici i další ofenzivně laděné hráče, kteří jsou pro soupeřovu bránu stejně nebezpeční. Takový Simao to ostatně potvrdil hned v prvním zápase proti Turkům. Nemá sice jméno jako Ronaldo, o to větší pozor si ale na něho budou muset naši hráči dávat,“ varuje Lubomír Vlk své nástupce v reprezentaci před útočníkem madridského Atlétika.

Ronalda přečíst nelze

V portugalském týmu se pochopitelně všechno točí kolem Ronalda, který tvoří hru, vymýšlí, diriguje spoluhráče, dává góly, dokáže sám udeřit, když to mužstvo nejvíc potřebuje. „Toho nelze hlídat a ubránit nějakou osobkou, protože si v souboji jednoho proti jednomu ví vždycky rady. Je skvěle technicky vybaven, má kličku dovnitř i pod sebe, obránce jeho úmysl těžko dopředu přečte. A navíc pokaždé zvolí překvapivé řešení,“ přiznává Lubomír Vlk, že by se s Ronaldem na trávníku potkat nechtěl. Natož aby ho bránil.

„Na něho platí jen zónová obrana, zdvojování rolí a vzájemné jištění dvou, a ještě lépe tří hráčů. Podle mého trenér Brückner takovouto taktiku na Ronalda určitě zvolí,“ myslí si Vlk.

V obraně se zlepšili, i když...

Středeční soupeř českého týmu však nehrozí jen smrtící ofenzivou.  „Dávno už neplatí, že Portugalci vyznávají hravý a útočný fotbal, Scolari tým umně poskládal a během působení u reprezentace zapracoval i na defenzivě, která se nesmírně zlepšila. Třeba stoperská dvojice Pepé - Carvalho byla v duelu s Turky vynikající a nelze jí absolutně nic vytknout,“ všiml si Vlk.

Přesto jednu slabinu v portugalské defenzivě objevil. A podle něho by se jí dalo využít, i když je dost dobře možné, že právě na tomto místě udělá kouč Portugalců pro středeční zápas v sestavě změnu.

Lubomír Vlk
47let, fotbalový internacionál. S Vítkovicemi, za něž odehrál 130 ligových zápasů a dal 20, gólů, získal v sezóně 1985/86 mistrovský titul. Za reprezentaci sehrál 11 utkání a dal jednu branku. V letech 1990 až 1993 působil v FC Porto.

„Paulo Ferreira vyrobí na kraji obrany pravidelně dvakrát, třikrát za zápas hrubku. A nejen v reprezentaci, ale i v Chelsea, což jsem postřehl hlavně při sledování anglické ligy i zápasů Ligy mistrů. Tým trpělivě čekající na svou příležitost by mohl jeho minel využít. A naše reprezentace přesně takovým mužstvem je, což se v zahajovacím duelu se Švýcary potvrdilo,“ dává Vlk českým hráčům recept, jak vyzrát na portugalskou obranu.

Další rada pro nároďák

Legionář, který od roku 1990 do roku 1993 oblékal dres slavného FC Porto, má pro naši reprezentaci i další radu.

„Portugalce to chce trochu vyprovokovat, aby začali hrát sami na sebe. Jejich koncepce se totiž v tu chvíli rozpadne, oni znervózní a dopouštějí se chyb. Jedině disciplinovaný soupeř, jenž jim neponechá žádný prostor, je schopen je porazit,“ připomíná českým fotbalistům Lubomír Vlk.

Reklama

Související témata: