Hlavní obsah

Trenér Bílek: Obrovské ambice Ružomberku mě lákají

Dlouhý odpočinek si nedopřál. Kolo před koncem nejvyšší domácí fotbalové soutěže skončil v pražské Spartě, už v úterý se trenér Michal Bílek upsal slovenskému Ružomberoku. „Je to obrovsky ambiciózní klub, jemuž se uplynulá sezóna příliš nepovedla. V novém ročníku slovenské ligy chce výpadek odčinit,“ vysvětloval Bílek v rozhovoru pro Sport.cz, proč ho angažmá ve slovenském fotbale zlákalo.

Článek

Po předčasném odchodu ze Sparty jste tvrdil, že si chcete na čas odpočinout. Uběhlo ale sotva pár týdnů a vy už jste na Slovensku.

Všechno se seběhlo strašně rychle. V pondělí mě majitel klubu pan Fiľo oslovil a nabídl místo trenéra, v úterý už jsem podepisoval v Ružomberku smlouvu. Zatím na rok, ale s případnou další opcí.

To jste si nevzal ani čas na rozmyšlenou? To jste nesondoval situaci a nevyptával se svých českých předchůdců, jak to ve fotbalovém Ružomberku chodí?

Nebylo nad čím přemýšlet, ambice klubu a hlavně pana Fiľa mě okamžitě přesvědčily.

Stejně tak ale před rokem přesvědčily vašeho předchůdce Přemysla Bičovského. Nakonec ale v klubu předčasně skončil.

Uplynulá sezóna Ružomberku vůbec nevyšla, neboť ani po odchodu Přemka Bičovského a příchodu Laco Jurkemika se nepovedlo klub zvednout a vrátit do špičky slovenského fotbalu, kde chtěl a měl figurovat. V novém ročníku to podle představ majitele i klubového vedení musí být jinak. Vždyť Ružomberok vyhrál před dvěma lety ligu a před rokem Slovenský pohár.

Takže jste dostal už i konkrétní cíl?

Samozřejmě - mám se vrátit s mužstvem do špičky slovenské ligy, kde se letos prala jen Petržalka se Žilinou. Snadné to nebude, neboť vehementně začaly zbrojit i další kluby, takže nový ročník slovenské ligy bude daleko vyrovnanější a těžší. Hlavně o Trnavě už jsem slyšel, že chce navázat na svou někdejší slávu.

K naplnění tohoto cíle ale budete potřebovat mužstvo vydatně posílit. I o tom už jste jednal s majitelem klubu, pro něhož nejsou finance zřejmě problém?

Zatím jsem jenom stačil dojet na Slovensko a podepsat smlouvu. Teprve až se s mužstvem seznámím, budeme se bavit o posilách. Některé české fotbalisty už v hlavě mám, ale zatím o nich mluvit nebudu.

Sparťanskou legendu Jiřího Novotného, jenž do Ružomberku odešel loni společně s trenérem Bičovským, si v kádru ponecháte?

Co já vím, Jirka skončil a vrací se do Čech. A stejně tak končí jako generální ředitel Ružomberku někdejší šéf žižkovské Viktorie a Bohemians pan Steinbroch.

Požádáte o informace i své předchůdce na trenérské lavičce Ružomberku Františka Komňackého, resp. Přemysla Bičovského?

Ale pochopitelně, protože čím víc toho člověk ví, tím je to pro něho lepší.

Víte i o tom, že minulý rok panovala dost značná nevraživost mezi slovenskými a českými trenéry? Doslechl jste se, jak se košický kouč Ján Kozák pustil právě do Bičovského? Jak mu předhazoval, že „šišlá“ a požadoval, aby se naučil slovensky?

Registroval jsem to, ale z podobných věcí si hlavu nedělám. Na práci v Ružomberku se vyloženě těším.

Na Slovensku byla v minulé sezóně hodně silná česká trenérská enkláva. Bičovský v Ružomberoku, Vrba v Žilině, Mazura v Trnavě, Hapal v Nitře...

A bude dál, protože Vrba v Žilině zůstává a kromě mě přišel do Nitry Malura.

Kdy se vůbec na Slovensko vydáte?

Odjíždím v neděli, protože už v pondělí zahajujeme přípravu. Nejprve v Ružomberku, pak na soustředění v Rakousku, chystáme se i do Čech, protože další soustředění proběhne v Písku.

Slovenská Corgoň liga startuje už 19. července, přičemž hodně diskutabilní a i trochu komplikovaný tříkolový systém zůstal zachován. Nejste jím zaskočený?

Trochu překvapený jsem, protože je samozřejmě velký rozdíl hrát třeba s takovou Petržalkou ze tří zápasů dva doma nebo venku. Ale je to realita, s níž se musíme vyrovnat.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice