Hlavní obsah

Rada přísahá: Nikdo mě neoslovil, žádnou nabídku jsem nedostal

Zvedl ruku k nebi a klidně přísahal. „Skutečně mě nikdo neoslovil, opravdu jsem nedostal žádnou oficiální nabídku, abych se stal Brücknerovým nástupcem a vedl jako hlavní trenér českou fotbalovou reprezentaci. Tak přísahám,“ pronesl v úterý už bývalý asistent u národního týmu Petr Rada na úvod rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Přísahu pronášíte s kamennou tváří. Opravdu neblufujete?

A to myslíte, že bych přísahal?!

Třeba se pokoušíte maskovat nějaké kuloární dohody a zákulisní úmluvy...

Žádné nebyly a nejsou. Nikdo mě oficiálně neoslovil, nikdo se neptal, jak bych na nabídku stát se reprezentačním trenérem reagoval a zda bych ji přijal.

A neoficiálně?

Neoficiálně vím to samé, co celý fotbalový národ. Že jsem figuroval v užším výběru, z něhož jsem zřejmě nakonec zůstal sám.

Takže cestu k reprezentačnímu kormidlu máte volnou...

To jsou pouze spekulace, v nichž nejedu a ani se k nim nebudu vyjadřovat. Na výkonném výboru záleží, aby kandidáty posoudil a o novém trenérovi národního mužstva rozhodl.

O kandidátech? Vždyť z trojice Karel Jarolím, Hašek, Rada jste zůstal jen vy!

Nemohu posoudit skutečné důvody, proč Ivan Hašek nebo Karel Jarolím prezentovali svůj nezájem, zda se jim k reprezentaci opravdu nechtělo nebo ji vzdali bez boje.

Vy jste ochoten bojovat?

Připadá mně to sportovní. Já bojoval vždycky. Jako hráč i jako trenér.

Možná chcete bojovat i proto, že cítíte oporu v zádech?

Od koho?

Třeba od nejmocnějšího bosse českého fotbalu Košťála.

Ani on mě neoslovil, takže je směšné tvrdit, že cítím jeho podporu.

To říkáte doopravdy? To jste se po prohraném duelu s Turky a ztraceném postupu do čtvrtfinále skutečně nebavili, zda do toho po Brücknerovi půjdete?

V neděli v Ženevě jsme po utkání seděli v hotelu, rozjímali, a pořád dokola rozebírali obrovské zklamání, jež v nás všech zůstalo a dlouho zůstane. V pondělí po příletu do Seefeldu oznámil nejprve svou abdikaci na funkci manažera reprezentace Košťál a hned po něm se s národním mužstvem rozloučil i trenér Brückner. Tím to skončilo.

Takže žádná snaha trenéra Brücknera přemluvit a přesvědčit ho, aby zůstal a  prožité ženevské zklamání se pokusil léčit v kvalifikaci o postup na MS 2010?

Osobně jsem do poslední chvíle věřil, že své rozhodnutí přehodnotí a u reprezentace zůstane. Nepřehodnotil, trval na svém, takže naše reprezentace ztratila velkou osobnost. Velkého trenéra i člověka.

Ani po Brücknerově abdikaci jste se s Košťálem nebavili? Nechtěl znát vaše představy a třeba i podmínky?

Znovu přísahám - nebylo nic. Nikdo mě neoslovil, nikdo se mě na nic neptal, nikdo nechtěl znát mé představy a vize, s nimiž bych k reprezentaci šel.

Vy byste k ní opravdu šel?

Samozřejmě, protože místo reprezentačního kouče je přece pro každého trenéra velkou ctí a oceněním. A také nesmírnou odpovědností, to se ví.

Jenže fotbalový národ vám příliš nakloněn není a reakce na vaše eventuální jmenování reprezentačním trenérem nejsou příliš pozitivní.

Samozřejmě že registruji negativní, stejně jako pozitivní reakce.

Nevyvádějí vás z míry? Neberou vám předem chuť se o funkci reprezentačního trenéra ucházet?

Všechno je o výsledcích, které rozhodnou.

Vám ale předhazují i to, že jste příliš impulsivní, že jako reprezentační trenér nemáte chování...

Mrzí mě to, protože to většinou tvrdí a píší lidé, kteří neznají mou práci, neví, jaká je, nechodí na mé tréninky a nic o trenérovi Radovi nevědí. Už mám dokonce pocit, že jde o cílenou kampaň proti mně. Kritiku beru, protože k fotbalu patří, ale musí jít o kritiku opodstatněnou a založenou na faktech.

Mimochodem - před prvním úterním tréninkem Teplic jste dlouho postával s šéfem klubu Františkem Hrdličkou. I on byl zvědavý, zda budete pokračovat na Stínadlech, nebo zda míříte k reprezentaci?

Pochopitelně se ptal, jak situace vypadá a já mu odpověděl stejně - žádnou oficiální nabídku jsem nedostal.

To Hrdličkovi stačilo?

Ujistil jsem ho, že bude první, kdo se dozví o tom, když mě někdo osloví. Jenže on je členem výkonného výboru, takže podobnou informaci ode mne potřebovat nebude, neboť výkonný výbor bude příští týden rozhodovat.

Takže dál pokračujete v Teplicích?

Samozřejmě. V pondělí večer jsem se vrátil z mistrovství Evropy, v úterý ráno jsem v pět vyrazil do Teplic na první trénink. V únoru jsem prodloužil smlouvu o další rok a Hrdlička mě hned po příjezdu ujistil, že platí a že koučem klubu jsem dál.

Nebude vám dělat problémy, až přijde nabídka od reprezentace?

O tom  je předčasné se bavit, protože žádná zatím nepřišla.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň