Hlavní obsah

Fotbaloví manažeři: Škodní nebudeme, i když se přestupový boom nekoná

PRAHA

Finanční kalvárie se nekoná, český fotbal i přes nezdar reprezentace na evropském šampionátu zase až tak moc tratit nebude. A dost možná, že nebude škodný vůbec, protože vyřazení už ve skupině se do ceny českých fotbalistů koketujících s angažmá v cizině příliš nepromítne. A do jejich ceny také ne. Manažeři působící na českém fotbalovém trhu se na tom v analýze pro Sport.cz. víceméně shodli.

Článek

Před šampionátem a v jeho průběhu bylo na přestupy de facto vyhlášeno embargo, takže k žádným velkým transferům nedošlo. Konkrétních částek z uzavřených přestupů se tudíž nedostává a srovnání chybí.

Škodní nebudeme, tvrdí Zika

„Přímý dopad na cenu našich hráčů ale šampionát mít nebude. Už proto, že jsme vyloženě nepropadli a i tři body ve skupině získali,“ tvrdí momentálně největší hráč na českém přestupovém trhu Pavel Zika, mezi jehož chráněnce patří mj. Petr Čech, David Rozehnal, Martin Fenin a spol.

Má své argumenty. „Aby se cena hráče zvedla během šampionátu třeba na dvojnásobek, muselo by vyloženě zazářit celé mužstvo a jednotlivec v něm. Což by v praxi znamenalo postup do semifinále a třeba šest, sedm branek na kontě Svěrkoše. Po vyřazení ve skupině zůstává tržní cena na nějakých šedesáti miliónech. “

Skepticky naladěný Nehoda

To Zdeněk Nehoda, jenž zastupuje a hájí zájmy Pavla Nedvěda i třeba Tomáše Sivoka, až tak optimisticky naladěn není. „Myslím, že vystoupení na šampionátu se do zájmu o naše hráče promítne. Do jejich ceny také. Zvláště po takových výkonech, jaké jsme ve Švýcarsku předvedli,“ je naladěn do skeptické tóniny.

„O fotbalisty špičkových mužstev, která postoupila minimálně do čtvrtfinále a dostanou se třeba až do semifinále, je zákonitě daleko větší zájem než o hráče týmů, které předčasně vypadly,“ má Nehoda své zkušenosti s odlivem hráčů po výkonnostních  sinusoidách české reprezentace na evropských a světových šampionátech.

Anglický boom už nikdy nezažijeme

Argumentuje třeba mistrovstvím Evropy před dvanácti lety v Anglii, kde Uhrinův výběr dokráčel až do finále. „Uznávám, i když nemohu sloužit. To jsem se totiž na přestupovém trhu ještě nepohyboval,“ přitakává Zika.

„Boom to byl obrovský. A nejen proto, že jsme se dostali až do finále. Většina našich hráčů totiž působila v tuzemských klubech, takže byli k mání. A fotbalová Evropa si řekla, že fotbal asi umí, když se dostali až do finále, takže byla ochotna zaplatit opravdu velké peníze,“ vzpomíná Nehoda, který právě po stříbrném tažení Anglií prodal Pavla Nedvěda do římského Lazia za čtyři milióny dolarů. A to se o něho italský klub ucházel ještě před cestou české výpravy za La Manche, ale 750 tisíc dolarů, které Sparta požadovala, se mu zdálo moc. Tehdy však za velké peníze odešli do ciziny i další hráči české reprezentace. Poborský, Šmicer, Kouba...

„Něco podobného už těžko zažijeme,“ zateskní Nehoda, jemuž se navzdory nezdaru na EURO podařilo prodat Tomáše Sivoka za slušné peníze do tureckého Besiktase Istanbul. „Jenže ten obchod jsme uskutečnili už před šampionátem, neboť jsme tušili, že si na něm Tomáš asi moc nezahraje,“ oponuje Nehoda.

Dnešní situace se diametrálně liší

Pochopitelně, momentální situace je diametrálně jiná než po zmiňovaném šampionátu v Anglii 96, což oba manažeři uznávají. „Logicky, protože většina současných reprezentantů je pod smlouvou ve velkých evropských klubech, takže nejsou na prodej. Tehdy hráli venku jen Patrik Berger, Jirka Němec a Radek Látal,“ uznává Zdeněk Nehoda. „Teď se tudíž do přestupové hry mohou dostat jen reprezentanti ze širšího Brücknerova kádru, nebo potencionální adepti nového výběru. Konkrétně třeba Svěrkoš, o něhož zájem v zahraničí je,“ potvrzuje Zika, ale zároveň brzdí představy, že by díky slušnému výkonu ve druhé půli proti Švýcarům a gólu, jenž vstřelil, vyletěla Svěrkošova cena astronomicky vzhůru.

„Můžeme uvažovat maximálně o deseti procentech. Jiné by bylo, kdyby hrál a ještě čtyři, pět branek na šampionátu přidal. To bychom se mohli bavit nikoli o šedesáti, ale třeba o takových 120 až 150 miliónech,“ prozrazuje transferovou matematiku Zika. „To určitě, protože velké a finančně zabezpečené kluby čekají na hvězdy, což se nás bohužel na letošním EURO netýkalo,“ souhlasí Zdeněk Nehoda.

Podle něho by se vedle Svěrkoše mohl stát objektem zájmu i Libor Sionko, jenž podával na šampionátu z našich hráčů nejlepší výkony. „Průměrný dánský celek FC Kodaň by podle mého mohl a měl vyměnit za špičkové evropské mužstvo. Ukázal, že na to má,“ míní Zdeněk Nehoda.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články